Така прогнозната цена на "Булгаргаз" става 558,56 лева за 1000 кубически метра, без ДДС, при цена от 542,40 лева за 1000 кубически метра за периода юли-септември 2010 г.,  се посочва в съобщение на националната газова компания, предаде БТА.
При съставянето на цената е отчетено влиянието на ценообразуващите фактори към 9 август. От газовото дружество се ангажират да вземат предвид всяко допълнително благоприятно влияние при подготовката и предоставянето на официално заявление в ДКЕВР на 10 септември т.г.

От "Булгаргаз" отчитат, че това увеличението на газа през октомври ще е по-ниско от очакваното предвид последните преговори с "Газпром" и постигнати положителни за България договорености за намаление на цената на половината от предвиденото за внос през годината количество руски природен газ, а именно т.нар. преференциални обеми от 1,424 млрд. куб. м.
След прецизен анализ на ефекта от подписаното допълнително споразумение отчитаме реален положителен ефект от 21,43 лева на хиляда кубически метра, което в относително тегло представлява намаление от 4.01% от цената на газа, се посочва в съобщението.

Предвид настъпващия отоплителен сезон, ще бъдат закупени по-големи обеми газ. Общият обем за внос през трето тримесечие е 405 млн. куб. м срещу 780 млн. куб. м за периода октомври - декември 2010 г., посочват от газовото дружество.

С цел минимизиране на цената, ще бъде закупено цялото възможно количество от газ при преференциални условия (за което бяха постигнати договорености за намаление на цената), а именно 356 млн. куб. м, отбелязват от "Булгаргаз".

Цената на газа през третото тримесечие се основава почти изцяло на количества от "преференциален газ", но през четвъртото тримесечие върху цената ще дадат отражение и допълнително закупените количества по пазарни цени. Така заради повишените количества закупен газ за периода октомври-декември 2010 г. няма да може да бъде усетен ефектът на постигнатите намаления, поясняват от националната компания.

От юли синьото гориво поскъпна с 24,63%. Това доведе до увеличение на цената на парното и топлата вода средно за страната с 12%.

В средата на месеца България и Русия договориха намаление на цената на газа и отпадане на посредниците при сключване на договори между "Газпром" и "Булгаргаз".  Тогава министърът на енергетиката Трайчо Трайков обясни, че в резултат на преговорите, независимо дали цената на газа ще се движи нагоре или надолу за България, тя ще е с няколко процента по-ниска.

В края на юли британската компания "Мелроуз" откри природен газ в три находища - "Калиакра", "Каварна" и "Каварна-изток". Трайчо Трайков прогнозира, че с добива от откритите газови находища синьото гориво ще поевтинее с между 5% и 10%. 
Природният газ може да поевтинее с 10-15 на сто от началото на октомври,  прогнозира и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.