По думите му намаляването на цената е възможно заради стабилизирането на международната цена на нефта, ръста на еврото и развитието на местния добив, отбеляза той.
Цената на местния добив на природен газ от находище "Галата" е с около 10-20% по-ниска в сравнение с цената на руския природен газ на входа на страната, посочи председателят на ДКЕВР. Според него усилията, които се полагат за развитие на местния добив, са в правилната посока и ще доведат до стабилизиране на цената на природния газ в страната.

Окончателният доклад от одита на газоразпределителните дружества ще бъде готов не по-рано от средата на септември, посочи председателят на ДКЕВР. Според него към момента газоразпределителните дружества са ориентирани към общинските и промишлени обекти, където възвръщаемостта на инвестициите е по-голяма, отколкото при битовите. Битовото потребление на природен газ в страната е много малко, общият брой на потребителите е около 50 000, а използваемостта на мрежите е между 10 и 20%, отбеляза Семерджиев. По думите му цената на природния газ за бита е сравнима с тази на топлофикационните дружества и е подобна на цените в Литва, Латвия и Естония.

ДКЕВР ще вземе отношение по всички възражения на електроразпеделителните дружества, свързани с констатираните от регулатора нарушения в дейността им, съобщи Ангел Семерджиев, по повод обявените от дружествата възражения вчера, предаде БТА.
Възраженията постъпиха, след като ДКЕВР направи всеобхватен одит на дейността на трите електроразпределителни дружества в страната - ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН.

Спорът по някои от констатациите вероятно ще продължи в съда, предположи председателят на ДКЕВР. По думите му има достатъчно основания за констатираните от комисията нарушения на дружествата да им бъдат наложени санкции, близки до максималните, предвидени в закона. По закон максималната санкция за констатирано нарушение на лицензионната дейност на енергийните дружества е 1 млн. лева.

Проверка за инвестираните от НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) средства в сигурността на електроенергийната мрежа за последните три години ще започне комисията още в края на тази седмица или в началото на следващата, обяви Семерджиев. Председателят на ДКЕВР допусна като възможно твърдението за злонамерено посегателство върху мрежата на НЕК по морето. През юли част от крайморските курорти останаха без електрозахранване, заради две аварии по мрежата. От ДКЕВР все още очакват подробните протоколи от НЕК за причините, довели до липсата на ток.