Повод за морфологичната полемика стана проектът за актуализация на бюджета, където е записано, че тютюнопроизводителите ще получат "до" 116 млн. лв. държавни субсидии през тази година. ДПС настоява предлогът "до" да отпадне при второто четене на актуализирания бюджет, когато става въпрос за конкретни суми, каза заместник-председателят на партията Христо Бисеров пред журналисти след заседание на ръководството на движението, предаде БТА.
Алиосман Имамов пък посочи, че и пред други суми в ревизирания бюджет стои предлогът "до"- до 142 милиона лева за подпомагане на семействата, до 62 милиона лева за построяването на автомагистрала "Люлин".

Според заместник-председателя на ДПС Лютви Местан "до" е голям политически въпрос, "огромна лъжица катран за решаването на проблемите". Не е ясно и кой разпределя "до"-то, според нас зад него стои "аз (Бойко Борисов)", коментира Христо Бисеров.

Въпросните 116 млн. лв. бяха договорени между правителството и производителите на тютюн още в началото на годината, като те трябваше да бъдат изплатени до края на март. Неуредици сред бранша на тютюнопроизводителите и европейското разрешение попречиха парите да бъдат разчетени и преведени навреме. Впоследствие средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, но фермерите поискаха още 60 млн. лв. На няколко места в страната избухнаха протести, за които ГЕРБ заподозря вмешателството на ДПС. Премиерът дори заплаши, че и тези пари няма да бъдат гласувани и стачките бяха преустановени.