Това каза в парламента в отговор на репортерски въпрос министърът на културата Вежди Рашидов, предаде БТА.
"Анализите и експертизите показват, че картините са оригинали, оттук нататък дали има крадена картина може да каже само МВР", добави той.

Преди седмица вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че е установена една крадена картина на търга. Според него платното е рисувано от български художник, който живее в чужбина, през 1965 г. Криминалистите са установили, че картината е била открадната през 2008 г. Цветанов каза още, че сред предложените в аукциона платна имало и копия. 

"Не знам дали тази картина е крадена, чух, че има нещо такова", коментира днес Рашидов. По думите му проверката, която прави Министерството на културата преди самия търг, не може да установи дали една картина е крадена, или не. "Ние можем единствено да дадем разрешително за осъществяването на аукциона и да удостоверим истинността на картините като оригинали", добави  Рашидов.

В отговор на въпрос дали организаторите са задължени да правят проверка за собствеността на картините, министърът отговори, че сигурно са задължени.

По повод своето изказване от преди дни срещу акцията на полицията, когато заяви, че МВР трябва да спре с театъра, той коментира, че няма проблем между него и Цветанов.
"Това, че мислим по различен начин, не е проблем, това е прекрасно. Няма нищо по-хубаво от това хората да мислят по-различен начин, а не като машини", коментира министърът на културата.