Скандалът избухна, след като преди дни от Синята коалиция обявиха, че под силен лобистки натиск ГЕРБ е премахнал изискванията за автобусите, които извършват екскурзии с деца. Сините предупредиха, че може да има втора трагедия, като тази с катастрофата в река Лим, при която загинаха 12 български деца.

Още същия ден премиерът Бойко Борисов заяви, че това е саботаж срещу управляващите и разпореди скандалната поправка да бъде изтеглена. 
"Типичен пример как ниските нива долу се поддават на лобистки интерес. Разпоредил съм на транспортния министър да го оттегли, да се възстанови старият текст и да ми даде виновни. Те ще си ходят. Те ми обясняват, че това не влияе на безопасността и всъщност става въпрос дали автобусът има перденца и дали е луксозен”, заяви тогава той и нарече случая безобразие и безумие.
Министър-председателят обясни гафа така: “В решението на МС пише само да се зачеркнат еди какви си думички и не сме обърнали внимание”.

Днес от пресслужбата на кабинета заявиха, че с оттеглянето на поправката ще се позволи още веднъж да бъдат внимателно анализирани предлаганите нови текстове, като се даде достатъчно време заинтересованите лица да бъдат запознати.

Междувременно агенция "Фокус" съобщи, като се позова на неофициална информация, че вече има наказан заради гафа. Уволнена е служителка от Министерството на транспорта.