Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За 8 часа са затворени летищата на Амстердам и Ротердам - двете най-големи в Холандия. Въпреки че останалите летища ще продължат да работят, въздушният трафик практически ще спре в цялата страна. Летището на Амстердам Схипхол е третото летище в Европа по превоз на товари и петото по транспорт на пътници.

Летищата "Хийтроу" и "Гетуик" в Лондон, които бяха затворени през нощта, днес в 06:00 часа по Гринуич (09:00 часа българско време) бяха отворени, но само частично, съобщи агенцията за контрол на гражданската авиация на Великобритания, цитирана от Франс прес. Засега се предвижда да бъдат изпълнявани само излитащите полети от "Гетуик" без да се приемат никакви самолети за кацане най-рано до 12:00 часа по Гринуич (15:00 часа българско време).
В "Хийтроу", най-голямото летище в света по международен трафик, броят на излитащите и кацащите полети се очаква да бъде намален и се очаква да има анулации и закъснения.
Други регионални летища като "Станстед", северно от Лондон, "Манчестър", северозападната част на Англия, и "Глазгоу" в Шотландия остават отворени, но пътниците са приканени да проверяват за полетите на авиокомпаниите, с които летят.

Заради голямата плътност на вулканичната пепел в облака вчера забранената за полети зона обхвана обширни части от Шотландия и Англия. Затворени бяха и летища в Ирландия, включително в Дъблин, което няма да работи поне до 11 ч. по Гринуич (14 ч. бълг. време) днес. В останалите европейски страни въздушният трафик не е засегнат.

Редица авиокомпании възразиха срещу забраната над полетите. "Новото затваряне на европейското въздушно пространство е повече от смешно", реагира собственикът на групата "Върджин" Ричард Брансън. "Пробните полети на авиокомпаниите и на фирмите конструктори на самолети и двигатели не дадоха никакви доказателства, че самолетите не могат да летят при пълна безопасност", подчерта той.
Говорител на "Бритиш Еъруейз" каза, че действията на властите в гражданската авиация са твърде рестриктивни и неоснователни.

"Евростар" - операторът на влаковото движение в тунела под Ламанш, ще пусне днес два допълнителни влака между Париж и Лондон и още два в обратната посока, за да обслужи увеличения брой пътници.

Активността на исландския вулкан леко се засили през последните 48 часа. Пепелният облак отново се издигна до 8000 метра, каза вулканолог от Института за науките за земята.