Това заяви следователят Георги Илиев, който се занимава от българска страна с разследването на инцидента с кораба "Илинден" в Охридското езеро, при който загинаха 15 българи, предаде bTV.

По думите му има разминавания в заключенията на българските и македонските следователи. Разследванията, които трябва да се правят в други държави, са много трудни, а македонските власти можеха да приключат това за “Илинден” още през декември миналата година, но се бавят, коментира Илиев, цитиран от БЛИЦ.

Той смята, че началникът на Охридската капитания не е изпълнявал отговорностите си, защото не е посрещал и изпращал всеки кораб на пристанището, нито е следял колко души има на плавателните съдове.

Обвинения за трагедията бяха повдигнати само на 23-годишния Сотир Филевски - капитан и собственик на “Илинден”.

Освен това българският следовател смята, че не е вярно, че причината за потъването на кораба е в скъсването на въже, както твърдят македонските експерти. Видяхме, че въжето се е късало и друг път, но корабът не е потънал, допълни Илиев. Според македонската страна официалната версия за трагедията е, че стоманеното въже, което поддържа баланса на кораба е било прекъснато.

Освен паралелното разследване в България за инцидента се води и друго производство за самото организиране на екскурзията, припомни БТА. С това се занимава районната прокуратура в Димитровград. Местните прокурори преценяват има ли извършено престъпление от страна на Боряна Георгиева, за която се твърди, че е събирала желаещите за пътуването до Охрид.