С 85 гласа "за", 53 "против" и петима въздържали се народните представители гласуваха на първо четене промените в Закона за здравето, с които режимът се либерализира.
През месец май миналата година мнозинството, начело с ГЕРБ, гласува точно обратното - да бъде наложена пълна забрана за пушене.

Приетите днес промени предвиждат в някои заведения да се отделят самостоятелни помещения за пушачи. Условието е общата площ на местата, където е забранено пушенето, да е по-голяма от тази, отредена за пушачите. Ако ресторантът е до 100 кв. м обаче, собственикът ще има право сам да реши дали да се пуши или не и няма да бъде задължен да обособява места за непушачи. Само в обществени заведения, по-големи от 100 кв. м, собствениците ще трябва да правят помещения за пушачи.

Пушенето в закрити обществени помещения ще се допуска и ако те са частни, както и в такива, които са обособени самостоятелно. Абсолютно забранена остава употребата на цигари в детските ясли и градини, училищата, кината, театрите, интернет-клубовете.

При гласуването парламентът отново се раздели на две групи - пушачи и непушачи. От ГЕРБ и "Атака" гласуваха "за" промените. Повечето сини депутати обаче бяха против, така гласуваха и по-голямата част от независимите народни представители. БПС и ДПС също се обявиха срещу либирализацията.

С призив да не станем „Далечният Изток на Балканите”, ако отменим забраната за тютюнопушене, към колегите си преди гласуването се обърна бившият министър на здравеопазването и депутат от БСП Евгений Желев. Според него промените се внасят повече от популизъм, като не е изключен и лобизъм. Желев призова депутатите преди да гласуват да извадят кутиите си с цигари и да прочетат какво пише върху тях, предаде Дарик радио.

Балканският манталитет е такъв, че ако му дадеш възможност да кръшка, той ще кръшка, коментира Михаил Михайлов от Синята коалиция. 

Кирил Гумнеров от „Атака” предложи собствениците на заведения за непушачи да плащат по-малко данъци. Колегата му Николай Пехливанов пък лансира въвеждане на лиценз за ресторанти и места, чийто собственици позволяват тютюнопушенето.

На свой ред, Рамадан Аталай от ДПС каза, че заедно с Иван Костав май са сред най-големите пасивни пушачи в парламента.
"Как пък изчислихте, че в заведения до 100 кв.м хората могат да се тровят, а в над 100 кв.м няма да могат?", попита той вносителите на промените.
Аталай каза още, че е очаквал министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова да се изкаже в парламента.

Преди няколко дни тя се обяви категорично срещу либерализирането на режима и заяви, че трябва да следваме парижкия модел - да се пуши на тротоара пред заведенията.
Вчера обаче, след като управляващите гласуваха за отмяна на пълната забрана,  Борисова смекчи позицията си и обясни, че "социалнополитическият момент налага отстъпление за тютюнопушенето".