Депутатите отхвърлиха след гласуване и прегласуване предложението на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Борислав Китов да има обособени зони за пушене в някои закрити обществени места, например в административни учреждения и заведения, събощи БТА. "Със забраната за пушене на обществени места очаквам да се случи това, което стана с домашната ракия. Сложи се акциз на домашната ракия – някой да е платил?", коментира Китов, цитиран от Фокус.
Олимпи Кътев, който настоя за прегласуване, мотивира искането да останат зони за пушене не само с навиците на пушачите, но и с туристите, приходите от акцизи в държавната хазна и с препитанието на тютюнопроизводителите.
След гласуването Стоян Витанов от левицата коментира, че така 2,5 млн. българи са обявени за престъпници, защото ще нарушават закона и ще бъдат санкционирани. Няма закон в Република България, който да е насочен срещу 2,5 млн. българи, заяви Витанов.
Вчера по време на дискусията в пленарна зала идеята за пълна забрана на тютюнопушенето на закрито предизвика оживена дискусия. Тогава д-р Руденко Йорданов от левицата каза, че не е съгласен да плаща същата здравна вноска като пушачите. Защо да давам пари да се лекуват хора, които, съзнавайки какво правят, увреждат здравето си, попита той.
Думите му предизвикаха гнева на д-р Китов, който отговори, че по тая логика по-висока здравна осигуровка трябва да плащат и хората с наднормено тегло. Борислав Китов заяви, че тоталната забрана се е въвела в страни, в които от дълго време се провежда кампания срещу тютюнопушенето и съотношението пушачи-непушачи е в полза на непушачите, за разлика от България.
Д-р Атанас Щерев пък посочи, че опитът на другите страни показва необходимостта от пълна забрана на тютюнопушенето, защото никъде частичната забрана не се спазвала. Щерев вижда в забраната мениджмънт на здравеопазването, защото така парите, давани за увреденото здраве на пушачите и пасивните пушачи, могат да се използват за други болни.
До момента действаше частична забрана за пушенето на обществени места, като в ресторантите и кафенетата местата за пушачи и непушачи се поделяха на половина. Глобата за пристъпване на забраната за физически лица е от 50 до 100 лева, а за юридически - от 200 до 2000 лева, припомня Дарик радио.