В това време депутатите обсъждаха промените в Закона за здравето за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни т.г. 
"Управляващите не са много доволни от това, че има гражданско общество, което се бори за правото да може спокойно да хапне и да пие кафе, без да бъде одимено", каза в кулоарите на Народното събрание Мариана Тодорова от протестиращите, цитирана от "Фокус". Вижте видео от извеждането на непушачите

В асоциацията участват хотелиери и ресторантьори, които са категорични, че се губи от това, че се пуши на обществени места. Според Тодорова правителството не иска да се откаже от тютюнопушенето, защото ще загуби доходен пазар и постъпления в хазната.

Днес от Здравната комисия обявиха, че необходимостта за подкрепа на туризма и на тютюнопроизводството налага да бъде отменена пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Чаканият дебат за ограниченията за пушене обаче ще продължи следващата седмица, съобщи БТА. За това гласуваха 129 от 142-ма депутати. Предлага се в заведенията да има самостоятелни помещения за пушачи, като условието е общата площ на местата, където е забранено пушенето, да е по-голяма. Ако ресторантът е до 100 кв. метра, собственикът ще решава дали да се пуши или не. Там няма да бъде задължително да има места за непушачи.

В обществени заведения, които са по-големи от 100 кв. метра, собствениците ще обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи. Тютюнопушенето в закрити обществени помещения ще се допуска и ако те са частни и не са отворени за граждански достъп, както и в такива, които са обособени самостоятелно и обозначени. Абсолютно забранено остава пушенето в детските ясли, градините, училищата, кината, театрите, интернет клубовете.

Срещу отмяната на забраната се обяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който се афишира като "фундаменталист-непушач". Според него въпросът е по-скоро толерантен ли е българинът и може ли да каже "аз не мога да причинявам вреда на чуждото здраве". Той призна, че не влиза в стаята на ПГ на Синята коалиция, защото вътре се пуши. 

Колегата му от групата Асен Агов заяви, че е цивилизовано всеки да се съобразява с другия и обеща да зачита интересите на тези, които не желаят да се пуши в стаята.
"Но, когато една държава попечителства над мен, без да ми осигурява всички други услуги, заради които плащам данъци и акцизи, не може да ми каже какво да правя с личния си живот", категоричен беше депутатът.

Един от вносителите на текстовете - Емил Димитров oт ГЕРБ, заяви, че не е съгласен с твърдението за нетолерантността на българите. Той обясни, че в промените изрично е предвидено да бъде обозначено къде се пуши и така всеки може да преценява дали да влезе в определено заведение или не.

Иван Иванов от Синята коалиция обаче поиска Димитров да декларира конфликт на интереси по този закон, ако са верни медийните публикации, че е бил пряко е свързан с фирма за търговия на цигари и е бил председател на асоциацията на търговците на тютюн. Димитров опонира, че преди да влезе в парламента е напуснал всички фирми и организации.

Пръв "конфликт на интереси" на шега декларира Лютви Местан от ДПС, защото е син на тютюнопроизводители, както и много от колегите му от групата. От името на ДПС той призова депутатите да отхвърлят законопроекта, защото трябва да се приеме за аксиома принципа "моите права свършват там, където започват правата на другия". Депутатът не пушел от 7 години и досега бил толерантен.

"С болка в сърце и с лула в ръце ви казвам, че трябва да подкрепим този закон. Пушачи, гласувайте, за него", призова патетично Андрей Пантев от Коалиция за България.