Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Мъжът от щата Уисконсин обвинява Католическата църква, че не е защитила децата от свещеника, за когото според него е знаела, че е потенциален педофил.

Ищецът, чието име не бе разкрито, твърди, че нееднократно бил жертва на сексуални посегателства от Лорънс Мърфи, докато учел в гимназия за глухонеми. Мъжът посочва, че злоупотребите продължили години и че Мърфи искал от него да правят секс в изповедалнята.
Мъжът иска Ватикана да разсекрети поверителни документи за сексуални посегателства от свещеници.

Лорънс Мърфи преподавал в гимназията за глухонеми между 1950 и 1974 г. Свещеникът, който починал през 1998 г., е обвинен, че е имал сексуални посегателства на около 200 момчета през този период.

През март Католическата църква бе разтърсена от скандал за сексуални посегателства на свещенослужители срещу деца. В началото на април стана ясно, че покойният папа Йоан Павел Втори е знаел за няколко случая на насилие на духовници над малолетни, но не е обърнал внимание, не им е дал гласност или е блокирал разследванията на твърденията. Най-сериозният от тези случаи е с австрийския кардинал Ханс Херман Гроер, приятел на Йоан Павел Втори. Смята се, че той е извършил сексуално посегателство върху 2000 момчета в продължение на десетилетия, но Рим никога не го е наказал за тези деяния.