Най-сериозният от тези случаи е с австрийския кардинал Ханс Херман Гроер, приятел на Йоан Павел Втори. Смята се, че той е извършил сексуално посегателство върху 2000 момчета в продължение на десетилетия, но Рим никога не го е наказал за тези деяния.

Миналата седмица в литургия в катедралата Свети Стефан във Виена, австрийският кардинал Кристоф Шьонборн разкритикува начина, по който Ватикана, по времето на Йоан Павел Втори, е действала по случая "Гьор". Шьонборн допълни, че настоящият папа, по онова време кардинал Йозеф Рацингер, глава на Конгрегацията по въпросите на доктрината на вярата, се е опитал да извърши разследване във връзка с австрийския кардинал, но то било блокирано от Ватикана. По този начин Шьонборн визира индиректно папа Йоан Павел Втори.

Запитан от в. "Сънди таймс" дали ролята на покойния папа в укриването на австрийския педофилски скандал трябва да се разследва, Шьонборн заяви, че познава лично Бенедикт Шестнайсети от 37 години и е уверен, че той е положил усилия да проучи случая. Тези усилия обаче не са получили одобрението на Ватикана, допълни Шьонборн.

Аферата "Гьор" излиза на яве през 1995 г., когато бивши ученици от елитно католическо училище разкриват, че той ги е насилвал. Гьор не е наказан и се измъква с доста бегло извинение през 1998 г. Той е назначен за игумен на манастир, а след това се оттегля в друг манастир, където живее до смъртта си през 2003 г. Някои от неговите жертви после разказват, че са получили през 2004 г. суми, равняващи се на 3300 британски лири срещу обещание, че ще си мълчат за посегателствата.

Миналата седмица срещу покойния папа бяха отправени критики, че не е обърнал внимание на писма, в които се казва, че полският архиепископ  Юлиуш Паец също е извършвал посегателства над млади семинаристи. Паец подаде оставка през 2002 г., когато разкритията породиха скандал. Според полския теолог и бивш йезуитски свещеник Станислав Обирек папа Йоан Павел Втори е ключовата фигура, отговорна за прикриването на тези случаите на посегателства, повечето, от които са станали именно по времето, когато той е бил начело на Ватикана.

В САЩ Бенедикт Шестнайсети си навлече критики, че не е действал спрямо свещеник посегнал на 200 глухи момчета в специализирано училище. Предполага се, че Бенедикт Шестнайсети не е направил нищо отново по нареждане на Йоан Павел Втори.

Предходният папа е пренебрегнал и случая с ирландския свещеник Джон Магий, който е бил секретар на трима папи и който миналия месец подаде оставка като епископ на Клойн, след като независим доклад установи, че в неговата епархия деца са били излагани на риск от сексуален тормоз от свещеници.

Папа Йоан Павел Втори е държал да се запази дискретност и във връзка със случая с мексиканския свещеник Марсиал Масиел Деголядо, известен като отец Масиел. Той основал консервативен религиозен орден и е обвинен от бивши негови членове през 1998 г. в извършване на посегателства. През 2004 г. Йоан Павел Втори благославя мексиканския свещеник, докато кардинал Рацингер го разследва. След като Рацингер става Бенедикт Шестнайсети, Ватикана най-после нарежда на отец Масиел да започне да води уединен живот на молитви и покаяние, като де факто го лишава от власт.

Всички тези разкрития могат да се окажат препятствия по пътя на обявяването за светец на Йоан Павел Втори, отбелязва в. "Таймс".

Помолен да ги коментира, ватиканският говорител Федерико Ломбарди каза, че всички във Ватикана са заети с Великденските празници и с подготвянето на проповедите си за великденските богослужения.

Нови разкрития за педофилски скандал дойдоха и от САЩ, предаде Франс прес.

Американският кардинал Уилям Левада, пламенен защитник на Бенедикт Шестнайсети във връзка с настоящите педофилски скандали, е организирал през 90-те години на миналия век преместването на свещеник, който е изнасилвал деца, предаде Франс прес. Тогава кардиналът не съобщил на хората от епархията на свещеника.

Свещеникът бил преместен, след като преминал през терапия. По онова време кардинал Левада пък бил архиепископ на Портланд.

Тези разкрития прави самият кардинал в дадени под клетва показания през 2006 г. Франс прес се е сдобила с тях от адвокатка на жертвите на свещеници педофили в щата Орегон. В показанията кардинал Левада разказва, че свещеникът, за когото става дума, е извършил посегателствата преди 20 години. Лекарите, които са го лекували, са преценили, че той не представлява повече заплаха за децата и че ще е по-добре той да бъде преместен на нов пост.