Убийствата наподобяват екзекуция. Жертвите били завързани с белезници на ръцете и застреляни в главата, съобщиха местни полицаи, предаде БТА.

Най-малко седем души са намерени живи с белезници, заяви говорителят на багдадските сили за сигурност ген.-майор Касим ал Мусауи. Районът е блокиран от полицията и се претърсва за заподозрени, над него кръжат хеликоптери, предаде Асошиейтед прес. В района има много овощни градини и напоителни канали, така че операцията по заляването е много трудна, но издирването на нападателите продължава, каза ген. Мусауи. По думите му, убийствата носят очевидно белега на Ал Каида. Представител на иракското вътрешно министерство потвърди, че жертвите са двайсет мъже и пет жени, а според ген. Мусауи убитите са 24.

Мустафа Камел, лидер на Сахва в Южен Багдад, разказа, че нападението било извършено късно снощи в село в област Хур Раджаб, на около 25 км южно от Багдад.

Много от убитите са членове на местната Сахва, едно от имената на сунитските милиции, известни още като Съветите за пробуждане или синовете на Ирак, които се разбунтуваха срещу Ал Каида и преминаха на страната на американските сили в края на 2006 и през 2007 г. Много от Синовете на Ирак са бивши бунтовници, преминали на страната на американците, което стана известно като т.нар. пробуждане.