Разпространените резултати показват, че листата на бившия премиер Аяд Алауи, главният съперник на сегашния премиер Нури ал Малики, излиза напред с разлика от само две места.
Блокът на Алауи получава 91 места в 325-членния парламент, а на Малики - 89. Резултатите са толкова близки, че за да управлява, Алауи ще трябва да влезе в коалиция с бившия си съперник.
Правителственият говорител Али ад Дабаг заяви по телевизията, че блокът на Малики, наречен Коалиция за правова държава, има сведения за измами в Багдад и в Мосул и през следващите дни ще се обърне към съда, за да поиска повторно преброяване на гласовете, най-вече в тези два града. Алауи междувременно заговори за евентуално съюзяване с Малики.

Ияд Алауи е шиит, но спечели благодарение на подкрепата на много сунити, недоволни от сегашното правителство, което според тях е стимулирало разделението между двете общности и поддържа прекалено близко с Ислямската република.

Алауи ще получи първи възможност да състави кабинет, но това не означава автоматично, че той ще е следващият премиер. Малките разлики предвещават месеци на политически спорове.

Докато централната избирателна комисия съобщаваше окончателните резултати от парламентарните избори, 57 души загинаха, а 73 бяха ранени при два атентата в град Халис, на 80 километра северно от Багдад. Това засили опасенията да не би политическото напрежение да доведе до увеличаване на насилието в Ирак в момент, когато американските войски се готвят да се изтеглят от страната. Първо кола бомба се взриви пред ресторант в Халис, провинция Диала, почти веднага след това бомба експлодира пред съседното кафене.