Имотни измамници използват психично болни

stat
16:18  |  3 ноември 2009 | Общество / Автор Десислава Димитрова /  
Нотариусите искат достъп до регистъра на хората с ментални увреждания, за да няма измами Нотариусите искат достъп до регистъра на хората с ментални увреждания, за да няма измами
Сн.: Bulphoto

Нотариусите да имат достъп до регистъра на лица с психични заболявания, който предстои да бъде създаден, искат от областния съвет по психично здраве в Габрово. Причината е зачестилите имотни измами на такива хора.
Предложението е провокирано от зачестили случаи на изповядани сделки, при които психичноболни продават имоти без да разбират напълно същността на казуса, съобщи директорът на регионалния център по здравеопазване д-р Петър Стефанов, цитиран от Дарик радио. И в други градове на страната вече има такива случаи.
Проблемът ще бъде поставен и пред нотариалната камара. До този момент социалните служби в Габрово са се натъкнали на шест съмнителни случая. За един от тях е сезирана прокуратурата, а друг ще бъде представен на съсловната организация на нотариусите за становище.
По време на заседание на съвета по психично здраве бе изнесена информация за сляпа възрастна жена с деменция, останала без всичките си имоти след подписване на пълномощно. По думите на габровката в документа са били вписани правомощия, за които тя не е знаела предварително.
Едва след като възрастната дама решила да дари апартамента, в който живее, на роднина срещу гледане, станало ясно, че той вече е продаден. В съвета по психично здраве участва представител на прокуратурата и очакванията са тя да се самосезира за всеки един конкретен случай.
Неотдавна, именно заради имотните измами, на нотариусите беше предоставен ограничен достъп до системата на МВР за документи за самоличност.

Последно в Общество


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?