"Имаме пациенти с втори тип изгаряне, цялата им кожа е на мехури. Много малко фирми правят фотозащитни кремове, с които, като се намажеш, въздействието е мигновено и веднага може да се изложиш на слънце. Кремът трябва първо да се резорбира, за да окаже влияние", категорична е д-р Пенка Друмева, един от дерматолозите доайени.
По принцип басейнът трябва да е идеално почистен и да е минал санитарен оглед, ала риск съществува винаги.
"Вярно е, че бактериалното число не може да бъде променено, ако водата е замърсена, но ако се дезинфекцира със специални разтворими таблетки не би трябвало да се допуска то да е високо", коментира д-р Друмева.
Релаксирайки в басейна, рискуваме да си навлечем и стомашно-чревни инфекции от гълтането на вода. Атакуват ни всякакви бактерии - стафилококи, колибактерии, както и полово предавани зарази.
"Разпространяват се и гъбичкови кожни заболявания. Ако имате раничка, която е незараснала - охлузване или порязване, при наличие на бактерии, може да се инфектира допълнително. От басейна гъбичковите заболявания се обострят. Особено между пръстите или в областта на слабините. Лечението е комплексно - вътрешно и външно, и приключва за около седмица. "Има риск и от гнойни заболявания около косъмчетата по брадата или главата", уточни специалистката.
Плажът не е място за бебета, ако са под 1,5 г., категорична е д-р Друмева. Тя е безкомпромисна, щом става въпрос за възрастта, на която мъничетата може да щъкат с боси крачета по пясъка.
"Кожата на бебетата е по-уязвима при излагане на слънце, защото не е защитена от мазен слой, както е при възрастните. Затова кумулира в себе си слънчеви лъчи.
"Проблемите идват в по-късна възраст - например бенките, които претърпяват малигнена трансформация. Бенките се образуват като защитна реакция на кожата. Впоследствие, дразнейки се от слънцето отново, могат да предизвикат меланом - най-злокачествения рак, който се дължи на пигментно образувание. Това важи най-вече за светлокожите и светлооките", предупреждава дерматологът с над 30 г. стаж.Дерматолъг съветва да не подценяваме ужилването от морски дракон и допира с медуза. "Жилото на дракона не е безобидно, защото инфекцията се разнася много бързо и води до парализа или пареза на крайниците. Както и до обща интоксикация, освен локалната реакция - подуване, оток, болка, зачервяване", припомня д-р Друмева. Колегите й от клиниката по токсикология във Военноморска болница ежедневно обгрижват ужилени от опасната риба, приличаща на попче. Най-малкият, пострадал това лято, е 15-годишно момче, стъпило върху дракона, хванал се на въдицата на майка му.
"И медузите не са безобидни. Те причиняват за кратко дразнеща реакция. По-страшно е, когато слузта попадне в очите. Тогава се получава продължително сълзене и зачервяване, даже и пареза на клепача. Тогава задължително се търси специалист. Болката е много остра, има позиви за повръщане", добавя дерматологът.
Според лекарката и солариумът не е безобиден. "Може да се използва за бронзиране, но не бива да се прекалява. Рак на кожата не може да получиш, защото навсякъде има изискване за специален крем, който защитава бенките. Но младите момичета казват: "Хайде сега, ще се мажа, нали съм дошла да почернея!". Няма такова нещо. Мощните козметични фирми правят бронзанти - ако искаш да се видиш мулат, намазваш се равномерно и после го отмиваш!", добавя Друмева.
Тя отрича, че слънчевите лъчи влияят зле на хората с псориазис. Баните на плажа дори били благотворни за болните, защото правели по-интензивно зреенето на кожата.
"Тя се подменя за 28 дни. Много интересно как ни е измислил Дядо Господ - 28 е числото, в което се променя един цикъл. Самоизлющваме се като змиите, но този процес е невидим", обобщава д-р Друмева.