Моряците бяха посрещнати от зам.-министъра на външните работи Милен Керемедчиев. Те са в добро състояние, останалите им колеги също са здрави. След като стигнат Сингапур, те също ще се върнат в България, каза зам-министърът.
Един от завърналите се моряци – Петко Пенев от Варна, разказа, че нападението на пиратите. То било хаотично, летели куршуми навсякъде. Пиратите основно се целели в носа на кораба. "Имаше момче, което беше вахта на носа и се целеха в него. То се спаси по случайност, като залягаше насам-натам. После стреляха по кораба. Аз бях долу при машината. Като излязох в един момент, те бяха превзели кораба и се бяха качили на борда. Бяха с много бързи лодки, не можеше да им се избяга", разказа Петков. "Те се представят като рибари, разстилат мрежи и не знаеш в кой момент ще изскочат пирати", допълни той. По думите му не е имало никакво физическо насилие от страна на пиратите, интересувала ги "другата страна на нещата". Те обаче присихически ги атакували, че ако не постигнат целта си, ще избият екипажа на кораба, но така и не ги докоснали. Въпреки отвличането на кораба Пенев, който от 15 г. е моряк, посочи, че няма да се откаже от професията си. На това мнение са и останалите моряци.
"Ние бяхме като някаква стока, за която трябва да се плати, за да пуснат кораба – иначе сме като заложници", разказа друг моряк - Драган Драганов. По думите му по време на атаката пиратите са направили опит да пленят друг кораб, натоварен с автомобили, но след като не са успели, се насочили към „Маласпина касъл”. Похитителите са атакували с два скутера, натоварени с по шест-седем души. Част от тях са стреляли по кораба, а други са поставяли стълби, за да може да се качат на него.
„Аз съм минавал много пъти през залива и е имало заплахи, но корабът се движеше с малка скорост и като е натоварен, е удобен за атакуване”, каза Драганов. Според него капитанът на кораба не е виновен за залавянето на плавателния съд. Драганов, който е моряк от 30 години, обясни, че пиратите са имали техен представител, който е бил пряко ангажиран с воденето на преговорите. Именно той бил водачът и е казвал какво да става.
"Можеше за избягаме. Даже го планирахме, но колегите не ме подкрепиха", обясни пък морякът Владимир Ангелов.
От летището в София моряците ще отпътуват за Варна.
16-те български моряци попаднаха в плен на сомалийски пирати, след като бяха похитени на 6 април в Аденския залив. Българите попаднаха сред похитените като част от 24-членния екипаж на кораба "Маласпина касъл", плаващ под Панамски флаг в Индийския океан. Останалите от екипажа са руснаци, украинци и филипинци. Българите бяха освободени на 9 май, след като за тях бе платен откуп от 2 млн. долара.
На летище София зам.-министър Керемедчиев коментира, че за първи е станало ясно, че когато държавата работи заедно с бизнеса, и когато има сериозен натиск от страна на Външно министерство, се наблюдава рекордно бързо освобождаване на български пленници. Преговорите обикновено протичат за повече от два месеца, каза Милен Кередчиев. Реакцията на външно министерство мисля, че беше много активна след като получихме сигнала. На всеки два часа получавахме информация – не само от преговарящия екип е Италия, но и от корабите на НАТО и на ЕС в региона също. Имахме много точка, подробна и ясна информация и можехме да анализираме случа”, посочи Керемедчиев.
Вижте снимки от завръщането на моряците
Вижте видео