Проверките са част от програмата с извънредни мерки за повишаване на събираемостта на данъчните задължения и противодействие на измамите, обявени от агенцията преди месец, уточниха днес оттам.
НАП е получила имената на притежателите на луксозните яхти от Изпълнителна агенция „Морска администрация”. В хода на проверките данъчните ще установят източниците на средства за придобиване на яхтите, начина на плащане по закупуването им, както и тяхното осчетоводяване и начисляването на дължимите данъци. Ако се установи разминаване между имуществото състояние и декларираните доходи на притежателите на луксозните яхти, ще бъдат назначени ревизии за облагане на недекларираните от тях доходи.
Започва и подготовка за ревизии на физически лица заемодатели и наемодатели. По данни на НАП в последните 5 години заемите между физически лица са в общ размер 2,7 млрд лв. Голяма част от тези заеми са фиктивни. Вече са избрани 52 физически лица, които са предоставели заеми за милиони лева на други физически или юридически лица.
"Някой от тях са дадени на фирми с тяхно участие или тяхна собственост. Ще установим имущественото им състояние и източниците за придобивинето му", заяви в интервю за "24 часа" директорът на НАП Красимир Стефанов.
Ще се изследва още дали е започнало погасяване на заемите, които някои от тях са предоставили на фирми, в които имат участие или са собственици.
Анализ на НАП сочи, че през 2006 и 2007 г. укритите доходи от наем в България възлизат на близо 74 млн. лв., като 39 млн. лв. от тях са укрити от наемодатели от София. Съвсем скоро ще бъдат ясни и хората, които ще попаднат в селекцията на НАП за проверка на физически лица - наемодатели.
"Продължават и ревизиите за несъответствие на доходи с притежавано имущество", казва още Стефанов и пояснява: "В момента инспекторите ни регистрират скъпи имоти, чийто собственици ще бъдат проверени.
"Деморализиращо е хората да виждат по светски списания колко нови коли и имоти за милиони се купуват, а все да чуват, че в бюджета не достигат пари", казва още шефът на НАП, цитиран от БГНЕС.
Красимир Стефанов категорично опровергава твърденията, че има поръчково селектиране при извършването на проверките. "Специален софтуер разпределя ревизиите между екипите. Също автоматична е и селекцията на фирми. Това ограничи корупционния натиск и контрола", категоричен е началникът на българската данъчна администрация.