Светлините на внушителна коледна елха, която оцеля, след като беше поразена от мълния в Полша, бяха пуснати снощи.

"Коледните ясли и коледното дърво ни говорят със символичен език", припомни папа Франциск, приемайки архиепископа на Вармия и епископа на Елк, съответно област и град в Полша, откъдето произхожда дървото.

"Те са знаци за състраданието на нашия небесен Отец, за близостта му с човечеството", каза още папата.

На същата аудиенция главата на Римокатолическата църква прие и деца, декорирали коледните ясли. Тези деца са лекувани в онкологични болници или са пристигнали от засегнати от земетресенията през 2016 г. райони в Централна Италия, предаде АФП и БТА.

"В коледните ясли срещаме и съзерцаваме Божията милост", отбеляза папа Франциск.

Коледните ясли тази година са създадени в съответствие с датираща от Средновековието неаполитанска традиция и са дарени на папата от абатството в Монтеверджине, близо до Неапол.

От 1982 г. коледно дърво от европейска гора се инсталирана редом до коледни ясли на площада. Снощи те бяха осветени в присъствието на хиляди хора.

Коледната елха е 21-метров смърч. Той беше доставен от района на Мазурия в северна Полша, който е познат с многобройните си езера. Приблизително 60-годишното дърво загубило върха си преди няколко години, след като го ударила мълния. То беше транспортирано до Рим с камион, като пътува 12 дни от Полша до площад "Свети Петър".