На 11 септември говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че на срещата на върха на Г-20 в началото на този месец страната й е дала на Меркел ясно да разбере, че "всеки опит да се повлияе на България е неприемлив".

По думите на Захарова германският канцлер се опитал да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България за генерален секретар на ООН, а не за издигнатата официално Ирина Бокова..

Опитите да се повлияе на суверенните решения на страните при издигането на свои кандидати за поста генерален секретар на ООН са неприемливи и съобщенията в българската преса, че Русия би могла да подкрепи подобни действия, са лъжа, каза тогава Захарова.

Последва остра реакция от Берлин. Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер  обвини Русия в лъжа заради твърдението, че канцлерът Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху България, за да промени кандидатурата си за генерален секретар на ООН.

Говорителят заяви, че "не е приятелско" поведение официална представителка на Русия да обявява пред света "неща, които са обективно неверни".

Днес Мария Захарова репликира в един от своите профили в социална мрежа, че когато представителят на германското външно министерство Мартин Шефер я обвинява, че разпространява лъжлива информация, той говори, меко казано, неистината и затова тя има неопровержимо доказателство, предаде БНР.

"Ако по мнението на Берлин имаше съмнение, че руската страна е оклеветила канцлера на Германия, по време на телефонния разговор между двамата външни министри на Русия и Германия Сергей Лавров и Франк Валтер Щайнмайер, този въпрос щеше да бъде повдигнат или дори разговорът поне щеше да започне с него"
, коментира Мария Захарова.

С опровержение на статията в българска медия за договорка между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел за смяната на българския кандидат за поста генерален секретар на ООН, излезе именно руската страна, уточнява още Захарова.

В момента на публикуването, статията изглежда отговаряше на представителя на германското външно министерство, коментира още Захарова, докато за Русия това не е така, за което Москва ясно и категорично заяви, за да разсее всякакви спекулации и провокации.

Накрая тя завърша с народната поговорка, че който копае гроб другиму, сам пада в него.

Междувременно премиерът Борисов обяви, че правителството продължава да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, но фиксира и срок за това.

Той заяви, че на 26 септември, когато е следващото междинно гласуване за генерален секретар, ако тя не стане първа или втора, България ще оттегли подкрепата си за нея.

При последното гласуване българката, която е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО, зае едва пето място.