На днешното си заседание Министерски съвет е взел решение за продължаване на поетапното изграждане на "инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип" по цялата южна граница на страната с Турция, съобщиха от правителствената информационна служба.

До 30 януари МВР трябва да изготви задание за проектиране на оградата, като определи приоритетните участъци и срокове за изграждането му.

До 23 януари министрите на вътрешните работи и на отбраната следва да предложат необходимите изменения и допълнения в подзаконовата нормативна уредба, с които да се гарантира ефективно взаимодействие по охраната. Целта е да се създадат възможности за логистична подкрепа от страна на МО при наблюдението на държавната граница.

Министерството на земеделието и храните пък ще продължи изграждането на нови и ремонта на съществуващи горски пътища в обхвата на дейност на Югоизточно държавно предприятие.

Контролът и координацията по изпълнението на решението са възложени на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси – Меглена Кунева, уточниха от кабинета.

По-късно, по време на парламентарния блиц контрол, премиерът Бойко Борисов обясни защо е нужно довършването на оградата:

"Оказа се, че това защитно съоръжение около 7 пъти намалява бежанския натиск върху границата. За да бъде направено, провеждахме няколко заседания, за да може да се случи възможно най-бързо. Около 82 км трябва да се направят, около 90 млн. лева, хич не е евтино”.

Той уточни, че ще са необходими конкурси за изграждането, трябва да се премине изцяло по Закона за обществените поръчки и по този начин ще има забавяне.

Ако имате предложение, с което да скъсим сроковете в Закона за обществените поръчки, ако трябва и актуализация на бюджета за 90 милиона, сме готови да реагираме. Около 2 милиона допълнително на месец ни струва охраната по границата”, призова депутатите Борисов.

Ще съдействаме във всяко отношение с логистична подкрепа и високопроходима техника, помощта беше поискано от нас и ние веднага обявихме с какви възможности разполагаме. Можем да започнем във всеки един момент, коментира междувременно военният министър Николай Ненчев пред журналисти след заседание на Съвета по сигурност към МС, предаде БТА.

Той подчерта, че няма да има военнослужещи, които да патрулират по границата - нещо срещу което категорично се обяви президентът.

Министърът уточни, че днес не е обсъждано откъде ще се намерят пари за изграждане на защитното съоръжение по границата с Турция, но се надява то да започне възможно най-бързо.

На заседанието са изслушани доклади от службите за ситуацията в България и в Близкия Изток, допълни министърът.

"Действително има заплаха от бежанска вълна, но, Слава Богу, няма нито едно доказателство за участие на българи в действията на т. нар. Ислямска държава. Ще предложим промени в законодателството за по-добра борба с тероризма", каза още Ненчев.

Попитан има ли опасност от терористичен акт у нас Ненчев заяви, че поне на този етап не се очаква подобно нещо.

Визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, която се очаква в края на януари, е доказателство, че на България се гледа като на страна, на която може се разчита, добави военният министър.

АНКЕТА: Кой да охранява границата?