Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Вчера президентът Росен Плевнелиев каза, че идеята за участието на армията в опазването на границата с Турция е меко казано не добра и може да се превърне в сериозен външнополитически проблем за България. 

"Аз не само не мога да се сърдя, то си е негово право, но и президентът постави темата на дневен ред. Не знам точно и как са му го задали въпроса, не виждам върховен главнокомандващ, който да каже: „Ще пратя армията на границата“. По този начин формулирано, нали веднага ще кажат, че отиваме да воюваме. Във всичките си съвещания, които сме провеждали, не сме говорили да пращаме армия на границата", е казал още Борисов, става ясно от стенограмата.

Той е уточнил, че са говорили само "дали от тези двадесет и няколко хиляди служители на армията" могат да ползват за логистика например водачите и камионите, с които разполагат. Техниката, част от нея, закупена по линия на НАТО, била много добра.

"Казано с други думи, шофьор, той не е картечар, не е автоматчик, не е гранатометчик, той си е шофьор, но той е трениран на военни полигони с тази техника в такива тежки условия. Едно е да си карал патрулка в Свищов, друго е да ти дадат голям джоган и да караш по тези места тежкопланиски, хлъзгави, с коловози, и в същото време отзад да се возят по 15-20 човека", е обяснил още министър-председателят.

Той е допълнил, че е обсъждана и възможността да се използват горски стражари.

И е подчертал, че хиляди наши сънародници носят службата "бодро и уставно" в невероятно тежки условия - студ, кал, дъжд, сняг.

"Реално, това не е да стоиш на команден пункт, да стоиш в канцелария – там е на виелицата, на видима връзка от 100 м един от друг и тези хора непрекъснато се транспортират, връщат се, държавата плаща командировъчни, харчим огромни пари. Гранична полиция с всичките й възможности е там - средно по 1200-1300 полицаи от вътрешността на страната. Това момче, Бог да го прости, което загина в преобърнатия камион, е от Свищов. Къде е Свищов на Дунав, къде е границата надолу към Турция!", е продължил Борисов.

От МВР вече обявиха, че полицаите, командировани от страната, ще се върнат в градовете си, а на тяхно място ще бъдат назначени само служители на Гранична полиция.

По думите на премиера неправилно се говори за ограда по границата, ставало въпрос за временно съоръжение, което има за цел да помогне за ограничаването на достъпа на нелегални емигранти.

Той е уточнил, че предишното правителство е направило за около 9 млн. приблизително 30 км. За цялото съоръжение обаче щели да са нужни около 40-50 милиона поне - "много пари". А за претрансформиране на петстотин служители щели да отидат още 90 млн.

"И тук финансовият министър правилно поставя въпроса – или трябва да актуализираме бюджета и да го вкараме в Народното събрание, което ще вдигне дефицита от друга страна, или трябва да съберем от другите министерства пари. Един от двата подхода трябва да се намери", е обобщил Борисов.

Той е подчертал, че няма конфликт между вътрешния министър Веселин Вучков, който настоя за подкрепата на МО, и военния - Николай Ненков, който отказа.