Първоначално бе обявено, че бившият шеф на ДАНС е видян за последно с "Фолксваген Голф".

"Към настоящия момент нямаме информация къде се намира Петко Сертов, нямаме такива данни. Знаем с каква кола е отпътувал и кога", допълни Лазаров пред журналисти в Министерски съвет, където бе отишъл, за да докладва за хода на издирването на бившия председател на ДАНС, който от близо пет дни е в неизвестност, съобщиха "Фокус" и БТА.

Малко по-късно на официална пресконференция Лазаров потвърди, че Сертов е теглил пари преди да изчезне. Главният секретар не уточни сумата, но по-рано медии съобщиха, че става въпрос за 8000 лева. Установено било обаче, че по два пъти всеки месец Сертов е теглил едни и същи суми от банковата си сметка.

Опелът не бил негов, но го ползвал.
Лазаров каза още, че до момента няма данни колата да е оборудвана с GPS-устройство, чрез който да може да бъде проследена.
МВР възнамерява да търси автомобила с хеликоптер в Южна България, но в момента времето не позволявало. До предположенията полицията е стигнала след разговори с близки на Сертов, които казали, че той ходел в този край на страната.

Зам.-главният секретар на МВР Георги Костов уточни, че бившият шеф на ДАНС е имал навик да пътува в труднодостъпно местности, за да се разтовари от стреса, затова се работи и по версия за катастрофа.

ДАНС също участва в издирването на бившия си шеф.

По думите на главния секретар МВР не разполага с информация за посоката, в която Сертов е тръгнал, както и няма данни той да е напуснал страната. Полицията обаче е проверила телефонните разговори на изчезналия Петко Сертов преди той да остави мобилните си телефони и да напусне дома си.

Директорът на СДВР Младен Маринов допълни, че той е излязъл от дома си с личните си документи, включително международен паспорт. Но не било обичайно да отсъства толкова време от дома си, без да се обади.

"Това означава, че той може и да се нуждае от помощ", каза Маринов.

По думите му колата за последно е засечена в центъра на София, но изземването на видеозаписи от общински и частни камери в района продължава.

Нямаме категорични факти за посока, която е поел. Изтеглил е определена сума пари в района на НДК, която не е необичайно висока за начина на живот, който е водил Петко Сертов. Този факт може да ни помогне да установим движение на издирвания в определен диапазон от време“, обясни шефът на столичната полиция.

Маринов също отказа да съобщи точната сума, като заяви, че това не е от значение.

Той обаче призова всички граждани, които имат информация за местонахождението на автомобила, да я предоставят на телефон 112.

58-годишният Петко Сертов бе обявен за национално издирване от 6 декември на обяд, след като предния ден оставил мобилните си телефони вкъщи и излязъл. Оттогава следите на Сертов се губят. Съпругата му сигнализирала в полицията.

Снощи той бе обявен за издирване и от Интерпол.