"Ако бъда поканена, няма пречка да се включа в листите. Аз за първи път ще се занимавам по истинския начин с политика, защото за първи път ще участвам в избори, в кампания. Имам подкрепата на моето семейство да опитам и това предизвикателство", заяви Павлова пред bTV, уточнявайки, че тя не е член на ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията ще реши къде точно да се кандидатира.

В последните месеци Лиляна Павлова имаше най-висок рейтинг сред министрите - около 50%. Тя дори задмина по одобрение Бойко Борисов, който я посочи като отличник в правителството.

Позовавайки се на „научени уроци”, министърът в оставка увери, че партията, категорично иска втори мандат.
„Да, искаме да управляваме отново. Ще изработим добра програма, фокусирана върху икономическото развитие, което не е за сметка на фискалната дисциплина. Сега обаче трябва да подкрепим президента като човек, в който е концентрирано бъдещето ни”, добави Павлова.

Тя открои вицепремиера в оставка Цветан Цветанов като „човека, който изгради тази партия, поддържа структурите й и познава проблемите на всеки град и регион”.

На въпрос дали финансовият министър в оставка Симеон Дянков също трябва да бъде включен в листите на ГЕРБ, тя подчерта, че не взема тези решения, но изтъкна какво е мнението й за неговата политика. Още преди два дни Павлова заяви, че той е бил прекалено рестриктивен, умеел да казва само "не", но не и "да".

"Пътищата и магистрали са от първостепенно значение за една държава, но заедно с тях трябваше да развиваме повече и икономиката – със същите усилия и енергия. Трябваше да се помисли повече за намаляване на безработицата, въпреки че тя не е проблем само у нас, а е глобален. Няма нищо лошо в това да сме старателни и прецизни, но трябваше да се балансира и със заетостта, увеличаването на доходи и намаляването на безработицата”, категорична бе Павлова.

По думите й не е било необходимо кабинетът да се придържа към толкова строга финансова дисциплина чрез орязването на всякакъв вид публични разходи.
Нямаше нужда дефицитът да е 0,4% - можеше да е 1,3 или 2%. Можем да го увеличим занапред, но това не значи, че просто трябва да дадем парите за пенсии или минимална заплата, а да го инвестираме смислено, за да развием икономиката. Ако имаше рецепта, ние щяхме да я приложим – искаме да увеличим доходите и т.н., но това не е лесно”, каза още отиващият си регионален министър.

Тя все пак обясни усилията за поддържане на финансова стабилност с факта, че като един „примерен ученик” България е искала да докаже на ЕС, че може да е съвестен и надежден партньор – да се създаде доверие в европейците и инвеститорите към икономиката ни.