Пуерто Рико пожела да стане 51-ия щат

stat
21:14  |  7 ноември 2012 | По света / Редактор Надежда Христова /  
61 процента от жителите са гласували да станат 51-вия щат на САЩ 61 процента от жителите са гласували да станат 51-вия щат на САЩ
Сн.: EPA/БГНЕС

Мнозинството от жителите на Пуерто Рико, което от 1952 г. има статут на свободно присъединена към САЩ територия, гласуваха на референдум да станат 51-вия щат в състава на САЩ, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Резултатите от народното допитване, огласени днес от избирателната комисия на територията, имат незадължителен характер.

Съгласно американската конституция за интегрирането на Пуерто Рико в САЩ е необходимо решението да се гласува в американския Конгрес. Референдумът включваше два въпроса. На първия - дали искат настоящият статут на острова да се запази - близо 54 процента от участниците отговориха с "не". На втория въпрос - какъв статут биха искали да придобие Пуерто Рико - 61 процента от жителите са гласували да станат 51-вия щат на САЩ, 33 процента - за статут на "суверенна и свободно асоциирана" държава, а 5,5 процента са подкрепили статута на независима държава.

Наред с референдума на острова се състояха и избори за губернатор, посочва ИТАР-ТАСС. При преброени 96 процента от бюлетините претендентът на Народно-демократическата партия Алехандро Гарсия Падиля получи 48 на сто от гласовете, а действащият губернатор и водач на Нова прогресивна партия Луис Фортуньо - 47 процента.

Настоящият статут на Пуерто Рико, анексиран от САЩ при испанско-американската война през 1898 г., съдържа множество противоречия, поради което е предмет на разгорещени политически спорове. Пуерториканците официално са американски граждани, но не плащат данъци във федералната хазна и нямат право да гласуват на президентски избори, освен ако не живеят в някой от 50-те американски щата.

Върховната законодателна власт на острова принадлежи на Конгреса на САЩ, в чиито компетенции са въпросите за външната политика, отбраната и местното законодателство. Като жители на острова обаче, пуерториканците нямат свои представители в Конгреса.

В Камарата на представителите техните интереси се представляват от комисар-резидент, който няма право на глас. Изпълнителната власт на острова е в ръцете на губернатор. Всяка година американското федерално правителство отпуска на Пуерто Рико субсидии на стойност няколко милиарда долара.

Тихоокеанският архипелаг Хавай е последният присъединил се американски щат - през август 1959 г., припомня АФП.
Последно в По света


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.