Резултатите от народното допитване, огласени днес от избирателната комисия на територията, имат незадължителен характер.

Съгласно американската конституция за интегрирането на Пуерто Рико в САЩ е необходимо решението да се гласува в американския Конгрес. Референдумът включваше два въпроса. На първия - дали искат настоящият статут на острова да се запази - близо 54 процента от участниците отговориха с "не". На втория въпрос - какъв статут биха искали да придобие Пуерто Рико - 61 процента от жителите са гласували да станат 51-вия щат на САЩ, 33 процента - за статут на "суверенна и свободно асоциирана" държава, а 5,5 процента са подкрепили статута на независима държава.

Наред с референдума на острова се състояха и избори за губернатор, посочва ИТАР-ТАСС. При преброени 96 процента от бюлетините претендентът на Народно-демократическата партия Алехандро Гарсия Падиля получи 48 на сто от гласовете, а действащият губернатор и водач на Нова прогресивна партия Луис Фортуньо - 47 процента.

Настоящият статут на Пуерто Рико, анексиран от САЩ при испанско-американската война през 1898 г., съдържа множество противоречия, поради което е предмет на разгорещени политически спорове. Пуерториканците официално са американски граждани, но не плащат данъци във федералната хазна и нямат право да гласуват на президентски избори, освен ако не живеят в някой от 50-те американски щата.

Върховната законодателна власт на острова принадлежи на Конгреса на САЩ, в чиито компетенции са въпросите за външната политика, отбраната и местното законодателство. Като жители на острова обаче, пуерториканците нямат свои представители в Конгреса.

В Камарата на представителите техните интереси се представляват от комисар-резидент, който няма право на глас. Изпълнителната власт на острова е в ръцете на губернатор. Всяка година американското федерално правителство отпуска на Пуерто Рико субсидии на стойност няколко милиарда долара.

Тихоокеанският архипелаг Хавай е последният присъединил се американски щат - през август 1959 г., припомня АФП.