Надявам се през идната седмица да съумеем да подпомогнем да завършат преговорите между собственика и банките, да дойде нов мениджмънт, който да оправи предприятието, за да може то отново да стане печелившо, посочи премиерът. Той и социалният министър Тотю Младенов пристигнаха следобед в Кърджали, където металурзите протестират срещу неизплащането на заплатите им и състоянието на предприятието, в което работят.

Целта на посещението на Борисов в Кърджали бе да съобщи лично на металурзите, че държавата им отпуска еднократна помощ от 325 лева - да посрещнат нуждите си през предстоящата седмица, когато се надява да пристигне отново в Кърджали с взето вече решение да се платят и заплатите им. По-добрият вариант и за банките е предприятието да работи, вие да сте там, за да може да се върнат тези около 300 мнл. лв. взети кредити, заяви Борисов.

От еднократната помощ от социалния фонд могат да се възползват всички работници от ОЦК, както и тези, които са се регистрирали на борсата, но все още не са получили полагаемите обезщетения за безработица, уточни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Заявления бяха подали над 500 човека, близо 400 от които бяха приети още снощи. Останалите получиха еднократната помощ в рамките на днешния ден.

Парите са от фонда за солидарност, каза вчера премиерът. По-късно от областната управа уточниха, че парите идват от Агенцията за социално подпомагане. Премиерът Бойко Борисов поръча на социалния министър Младенов да осигури бонуси за извънредния труд на всички служители от Дирекцията за социално подпомагане, Бюрото по труда и НОИ, мобилизирани от снощи с изплащането на еднократните помощи за металурзите в Кърджали.

"Удовлетворени сме на този етап от това, че ни отпуснаха по 325 лева еднократна помощ. Хората ще могат да си отдъхнат по празниците. Но кога ще си получим заплатите, още не е ясно", заяви за Дарик председателят на структурата на КНСБ в завода Бельо Стайков.

По думите му вече се оформяло и решението сред работниците, ако до няколко дни не получат заплатите си, през другата седмица протестът им да се пренесе в София. БНР съобщи, че металурзите продължават протеста си в понеделник в Кърджали.

На спонтанния митинг от насъбралото се множество около премиера днес излезе жена, която каза: “Лаборантка съм в ОЦК. Искам да изразя мнението на колегите си и благодаря на Бойко Борисов и на всички, съпричастни към проблема ни. Никой досега не е правил това, което вие направихте. Никой не ни е погледнал досега”. – “Ама как така никой не погледнал такава хубава жена”, каза Борисов, цитиран от БЛИЦ.

“325 лева все пак са си пари, една глътка въздух за тези хора. Убеден съм, че ще се разберем две-три заплати да им изплатят тази седмица”, каза Борисов. След това премиерът раздаде автографи и се снима с насъбралите се хора.