Двамата имали общ бизнес, който започнал още през 1986–1987 година, предаде "Фокус". Тогава Шотев бил служител на МВР, но напуснал и са направили фирма. Тя обаче не била на печалба и Петров му казал да си прехвърли акциите на негов приятел.

Проблемите между двамата започнали, след като закупили място, на което  построили ресторант „Златният телец”, заедно с лятна градина, детска градина и училище, като на последните две съпругата на Валентин Шотев била едноличен търговец. Един ден брат му – Веско Шотев, му разказал, че Петров му се е обадил, извикал го на среща и му е казал, че е решил да „разкара” Валентин от бизнеса го е посъветвал да не се намесва, защото ще „изгори” и той.

Същия ден Петров е причакал жената на Валентин Шотев в градината на комплекса и й е казал, че иска да „приключва с тяхното семейство”.
След това по телефона Петров го заплашвал и му е казал: „Какво ми говориш, ще дойда и ще те пребия”. Искал среща с него и са се уговорили да се видят в градината на „Златния телец”. Шотев се притеснил и затова се обадил на брат му, който има охранителна фирма и поискал бодигард, която да го придружи. Тогава Петров бил изключително агресивен и на няколко пъти се надигал да го удари. „Защо си довел тоя боксьор, мислиш, че ще ме сплашиш ли?”, казал Петров и заявил на Шотев, че с него е свършено и че ще го размаже.

Казал му е, че искал да „остане сам” в имота, не искал да дели, защото така щяло да му бъде „по-сладко”. „И армия да вземеш от охранители, пак ще те размажа - с ДАНС, с полиция”, заканил се Алексей Петров.

След тази среща Шотев е решил да вземе охрана за себе си и семейството си. Тъй като охранителната фирма на брат му е била много малка, а ЕГИДА му е отказала, Шотев се е обърнал към ИПОН. Отишъл при Бойко Борисов, който поел охраната на жена му. Когато му разказал какво точно е станало, Борисов отговорил:Значи ти си виновникът това малко прасе да стане такава голяма свиня”.

След това последвал големият натиск от страна на Алексей Петров. В началото на учебната година негови хора заключили училищната сграда и не пускали никого. На следващия ден привикали всички родители и им обяснявали, че там вече няма да има училище.
Шотев и жена му обаче са се обърнали към прокуратурата и с постановление успели да отворят училището. Пуснали и жалби до НСБОП и главния прокурор, но вместо помощ, той получил обвинителен акт за набеждаване от страна на Алексей Петров. По случая имало натиск от страна на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, за да стигне до съда. Това казал на Шотев прокурорът по делото Чудомир Спасов. Той също ще бъде разпитан по делото "Октопод".
В крайна сметка Шотев е бил оправдан на всички инстанции.

Около 6 години обаче нямало развитие по жалбата за дялбата на имота, под предлог, че Петров не може да бъде открит, за да му бъде връчена призовката. В края на 2006 г. адвокатите му се свързали с тези на Шотев и казали, че Петров иска доброволна делба. Наели вещи лица, които оценили всичко и така се е стигнало до споразумение.

Валентин Шотев разказа още, че е видял друг потърпевш - сведетел по делото, след среща с Петров да плаче с разкървавен нос. Шотев отишъл при Петров и го е попитал какво прави, а той му е отговорил: „Не ми се бъркай, аз съм решил в този живот да бъда лош”.
"Алексей Петров е амбициозен, смел, агресивен, и алчен”, описа го Шотев и призна, че той му е дал начален капитал, за да започне бизнеса си. „Аз му дадох първите пари да налепи плочките на басейна "Спартак”, добави свидетелят.


Съдийката по делото Румяна Ченалова наложи глоба от 200 лв. на адвокатката на Алексей Петров Ина Лулчева заради недопустимо процесуално поведение. Причана стана репликата на защитничката: „Г-жо съдия, Вие чухте ли въпроса ми, за да го отхвърлите”.
В съдебната зала стана скандал и с факта, че заседанието се записва, за да се улеснят секретарките, които пишат протокола, а това, според адвокатите, не било по НПК.