Апелативният съд във Варна потвърди наказание "доживотен затвор" при специален режим на изтърпяване за 59-годишния мъж Атанас Г. подсъдим за убийство на приятелката си Йорданка А. Престъплението бе извършено във варненския квартал "Аспарухово" в началото на август миналата година.

Мъжът е признат за виновен, че е умъртвил приятелката си по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Той е опитал да заличи следите от престъплението, което е извършено след употреба на алкохол, съобщиха от пресслужбата на съда. 

Апелативният съд във Варна грябваше да направи проверка на правилността на присъдата на Окръжен съд-Варна, след като подсъдимият я обжалва. Извършени бяха допълнителни съдебно-следствени действия: в съдебно заседание бяха изслушани обясненията на подсъдимия и отговорите на вещите лица по две съдебно-медицински експертизи. За да се произнесе, съдебният състав взе предвид доказателствата и фактите:

Атанас се запознал с Йорданка във Фейсбук и близо година двамата общували само виртуално. През лятото на миналата година заживели заедно в наета от жената част от къща в Аспарухово. Скоро започнали конфликти, обикновено след употребата на алкохол. На 8 август вечерта след почерпка, разговорът в квартирата прераснал в скандал. Подсъдимият нанесъл яростни удари на приятелката си, след което я душил. Опитал да заличи следите от стореното. След задържането на Атанас са установени 3.35 промила алкохол в кръвта му.

59-годишният мъж отрича да е извършил убийството. Признава само, че е нанесъл няколко удара. Но съдебно-медицинска експертиза констатира десетки удари и въздействия със значителна сила по тялото на Йорданка. Смъртта й е настъпила вследствие на механична асфикция.

Съдебният състав прие за правилно заключението на първоинстанционния съд, че убийството е извършено с особена жестокост, предвид причинените изключителни страдания на жертвата. Високата обществена опасност на подсъдимия и на извършеното обосновават необходимостта за изолирането му доживот. Това ще въздейства възпиращо върху останалите членове на обществото.

С първоинстанционната присъда законосъобразно са групирани наложени наказания по две предходни присъди, като е приложена най-тежката санкция - 8 месеца лишаване от свобода. Тук обаче прилагането на "специален режим" е излишно, счита въззивният съд. Присъдата бе изменена само в тази част.

Решението на апелативната инстанция подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Решението на апелативната инстанция подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.