Истинското богатство и ценност в живота се състоят в постоянното извършване на добро, каза в традиционното си Рождественско послание Варненският и Великопреславки митрополит Йоан.

Той припомни, че повече от две хиляди години са изминали, откакто Бог е слязъл на земята и през това животът на човечеството се е променил значително - отишли са си много велики и нерушими империи, изменила се е културата, развили са се нови социални условия за живот. Само едно остава неизменно - свидетелството на Ангелите, които обърнаха нашия взор към града Витлеем, каза митрополит Йоан.

Липсва ли мир в душата, в семейството и обществото, значи властва не Христос, а грехът, и живеем не по дух Христов, а по влечението на нашите страсти, допълни владиката.

"Спасителят възвести на човечеството най-чистите и възвишени закони на нравствеността, когато благата Божия воля се разпространи и утвърди сред хората, когато сърдечното разположение на човеците е насочено към вършене делата на любовта и когато от всички нас се осмисли, че истинското богатство и ценност в живота се състоят в постоянното извършване на добро, тогава всички ще усетим истинския мир, истинското щастие и това ще спомогне да предвкусим вечното щастие и вечния живот", посочи в обръщението си митрополит Йоан.

Той отправи призив да устроим живота си така, че да съответства на високото звание "православен християнин".

"Нека изгоним от сърцата си всичко лошо и да приемем добродетелите. Гордият нека възлюби смирението и кротостта, раздразнителният - търпението и миролюбието, безгрижният нека възлюби грижата за спасението на душата си. Само в този случай явените на човечеството благодеяния от въплътилия се на земята Син Божи ще послужат за наше спасение", каза владиката. И благослови да даде Бог мир в настъпващото Новолетие, за да могат човеците да придобият вътрешния мир и да се проникнат от чувството на братската любов.