Във Варна почти всяка тежка простуда води до усложнения. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция(РЗИ) за периода 20 декември 2019 г. - 2 януари 2020 г.

От 211 души, потърсили общопрактикуващия си лекар заради висока температура, втрисане, болки в мускулите и други, 132-ма са с бронхити, 71 - с пневмонии, съобщават от РЗИ - Варна.

Най-засегнатите групи са тези на децата до 4 г.(55 заболели) и на хората между 30 и 64 г.(51). Като цяло засегнатите от остри респираторни инфекции са малко заради Коледните и новогодишните празници и ваканцията на учениците.

Случаите на грип са 4, като диагнозите са поставени по клинична картина. Заболеваемостта се следи постоянно, като засега няма данни за рязко увеличение на пациентите. Няма и изолиран грипен вирус.

През периода 20 декември 2019 г. - 2 януари 2020 г. има увеличение на засегнатите от варицела. Те са 197, като 195 са от Варна, останалите от селища в областта. Броят на заболелите е близо 6 пъти по-висок в сравнение със същия период на 2018 година.

На този етап няма ваксина срещу варицелата и човек трудно може да се предпази. Опасното е, че може да доведе до различни усложнения. Например до пневмония, заболявания на черния дроб, енцефалити.

От варицелата най-застрашени са малчуганите в детските ясли, градини и средните училища. Тя се разпространява изключително бързо при контакт. Разпознава се по характерния обрив, наподобяващ изгоряло от мазнина.

Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето, после се разпространява по останалата част на тялото.

Преболедувал веднъж, човек остава с имунитет за цял живот.