Предвиденият на 1 ноември концерт на група бесарабски българи в Балчик се измества и ще се проведе на 31 октомври, съобщават организаторите от международния форум "Българско наследство". Участват представители на ансамбъла за автентични песни "Искрици", ансамбъл "Български сърца", Хор на учителките "Латинка" от село Кубей, Младежка танцова група към Всеукраинския център за българска култура, танцов ансамбъл "Кадънжа".

Концертът ще се състои в читалище "Васил Левски" от 18,00 часа тази сряда. В него ще участват и самодейци от читалището домакин.

В Деня на народните будители - 1 ноември, в 11 часа, в художествената галерия на Балчик ще бъде открита изложба, която ще покаже творби, сътворени по време художествен пленер. Той се проведе в края на октомври в изпълнение на проект "Обединена култура" на Еrasum +, който се реализира между България и Чехия в лицето на Държавен културен институт Културен център "Двореца" - Балчик и Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в град Валашске Мезиржичи.

На същата дата културен център Двореца отправя покана за празничен концерт по случай Деня на народните будители от 15,00 часа в Нимфеум. За всички посетители на архитектурно-парковия комплекс Представителния духов оркестър на Военноморските сили - Варна ще изпълни произведения на класически и съвременни автори. Събитието е безплатно.

Срещите по повод тази дата продължават с писателя Нидал Алгафари, който гостува на Балчик по покана на Ротари клуб - 1 ноември, 18,00 часа в конферентната зала на хотел "Реджина Мария". Той ще представи книгите си, написани след продължително издирване на факти за българската история, култура и бит през 18 век - "Боже, защо Господ лъже", "Аллах, милост нямаш ли", "Любиш ли, ти бог си!", "Орисани да избираме".