9 бебета са родени с помощта на общинската инвитро програма от началото на миналата година до края на януари 2019 г., съобщиха от дирекция "Здравеопазване" към Община Варна. За периода от 2015 - 2018 година общо новородените, чиито родители са ползвали общинската програма, са 48. За същия период в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми са били осигурени средства в размер на 503 000 лева от бюджета на Варна.

Тази година бюджетът на инвитро програмата е 160 000 лв. Предвидени са възможности за плащане до 2 000 лв. на двойка, използваща собствен генетичен материал, и до 3 500 лв. - на двойка с донорски генетичен материал.

Кандидатите трябва да отговарят на някои от следните критерии: Двойки, на които предстои извършване на предварителни изследвания, манипулации и медицински услуги за доказване причината за репродуктивните проблеми, които не се поемат от Центъра за асистирана репродукция - гр. София, и от НЗОК; Двойки, които са изразходвали 4 опита за инвитро процедури, финансирани от Центъра за асистирана репродукция - гр. София, като предоставят медицинска документация за тези опити; Двойки, които са показани за извършване на ин витро на естествен (спонтанен) цикъл, при възраст на жената до 43 г.; Двойки, които са показани за ин витро процедура с донорски генетичен материал, при възраст на жената до 48 г.

Подробна информация за необходимия набор от общи документи и специфична медицинска документация, необходими за кандидатстване, е достъпен на сайта на Община Варна. Документите се подават на гише номер 13 на първия етаж в сградата на общината.