Затворници започнаха съдебна битка за право на интимен живот зад решетките без камери и надзирател. Осъдените смятат, че свижданията им с техните съпруги и приятелки по сегашния ред са повече от унизителни.

Десетима осъдени от затворите в Пазарджик, София, Белене, Плевен и Стара Загора пристигнаха при засилени мерки за сигурност в столичната съдебна палата.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради делото част от съдебната палата остана под засилена охрана, тъй като някои от задържаните са с най-тежките наказания - доживотни присъди без право на замяна.

Надзиратели с бронежилетки и автомати пазеха осъдените, а съдът заседания при закрити врата от съображения за сигурност.

Така нареченото интимно свиждане се регламентира в специална заповед на затворническите власти. Според документа това не е право, а награда за осъдените. Срещата трябва да става пред охрана и камери заради риск от бягство.

"В закона пише точно - при какви условия могат да се провеждат свиждания в затвора. Т. е - те не могат да бъдат наблюдавани, не могат да бъдат послушвани", каза Елен Янкова, адвокат.

Снимка: btvnovinite.bg

До месец съдът ще реши трябва ли правосъдното министерство да промени правилата за свиждане.

Преди дни във Франция затворник се барикадира с жена си в помещение за свиждане. Рани двама охранители и предизвика серия протести на надзиратели.