Поредните две жертви на пътя - млади жени. Липсата на съответната инициатива от страна на законодателната власт, е в основата на продължаващото грубо погазване на правилата за движение по пътищата. Съчувствието няма да компенсира безвъзвратно загубения човешки живот, още повече, че и ние като общество не сме направили достатъчно, за да осъществим навременната превенция срещу извършителите на подобни престъпни деяния. 

Това заявява в позиция до медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод тежката катастрофа, станала на кръстовището на столичните булеварди "Черни връх" и "Арсеналски" снощи, при която загинаха две млади жени.

Главният прокурор Иван Гешев възложи разследването на екип от Националната следствена служба.

По думите на Милева, в рамките на последните две години главният прокурор отправи към народните представители експертни предложения в областта на престъпленията по транспорта, целящи завишаване на наказанията при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Бе предложено и създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца.

Тези предложения и към момента отлежават на бюрата на народните представители и никой не им обърна внимание. Единствено това бе използвано като повод правосъден министър да внесе във Висшия съдебен съвет поредното искане за отстраняването на главния прокурор, и то, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по прилагане на разпоредбите, касаещи досъдебни производства, образувани за престъпления по транспорта, каза още Сийка Милева.

Според говорителката на главния прокурор, всички сме свидетели на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта, на многобройните трагични инциденти, които засягат правото на живот и имат най - тежките последици за жертвите, пострадалите и техните близки. Подвеждането на престъпления по транспорта, извършени след употреба на алкохол или наркотични вещества, под съставите за непредпазливи деяния има за резултат занижени наказания, несъответни на обществената им опасност, което е крайно несправедливо, логично руши доверието на обществото в съдебната система и е знак за наложителни законодателни промени, допълва тя.

Сийка Милева бе категорична, че прокуратурата очаква органите на МВР да издирят извършителя на "поредното тежко" престъпление на пътя, довело до загубата на два човешки живота.