2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост, укриват данъци в значителни размери. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата по повод вчерашната акция на ГДБОП в офисите на кабелната телевизия "Кабел Сат-Запад", която оперира в няколко града в Югозападна България.

"Вчера бяха осъществени видими в достатъчна степен според нас действия на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно-издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления. Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме, е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления", каза още Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че по предварителна информация, която към момента се потвърждава, на основните телевизии в България - bTV, Нова и HBOq стойността на щетите е 10 млн. 524 хил. лева. Напълно възможно е обаче да се увеличи размерът на нанесените щети, подчерта говорителката на Сотир Цацаров. 

"Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от български национални и от чуждестранни телевизии за това, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешение на носителя на авторското право. Установена беше не само достоверността на сигнала и фактите, но и извършващи се престъпления в почти цялата Южна България, дори и по отношение на телевизионни програми и телевизии, които не бяха сигнализирали за нарушаване на авторските права", допълни Арнаудова, като подчерта, че оперативната информация е била потвърдена с годни доказателства.

Претърсени са помещенията с техниката и касите, където се събират финансовите средства от потребителите.

"Установихме техника, която позволява разпространение без разрешението на носителите на авторските права. Установихме и парични средства, които не са били декларирани, както и нарушения на данъчното законодателство. Обемът от доказателства със сигурност ни води до изводи за привличане на обвиняеми за извършени престъпления", изтъкна тя.

Арнаудова съобщи, че има задържан IT специалист в Дупница, който по време на извършване на проверките от НАП си позволява да им пречи, като изключва и прекъсва връзката с касовия апарат, за да попречи на проверката.

"Няма задържани собственици на кабелни оператори. Обвинения към този момент няма, престъпленията са сложни и има необходимост от доказване. Трябва да имаме техническа експертиза, която да докаже изпълнителното деяние разпространението. Имаме нужда и от точност в размера на укритите данъци.

В същото време вътрешният министър Младен Маринов коментира, че това не са показни операции, а МВР си върши работата заедно с прокуратурата и представители на "Европол".

"Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, на този етап вследствие на предприеманите мерки сме извадени от т.нар. наказателен списък 301 на САЩ по отношение на борбата с него, но имаме притеснение, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в списъка", заяви той, цитиран от БТА.

Това, според него, пряко влияе на всички други процедури, в т.ч. - и за облекчаване на визовия режим.

Министърът каза, че е наясно, че акциите причиняват неудобство на абонатите, които са останали без телевизия и интернет, но, по думите му, проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга.

"Вината не е у нас, да се обърнат към оператора", посъветва вътрешният министър.

И уточни, че когато се прави реализация и се пресича престъпна дейност, се предприемат и действия тя да не продължи. Може би спирането на излъчването е в следствие на процесуално-следствени действия за фиксиране на доказателства, което включва изземване на апаратура, която в процеса на разследването да докаже нашите твърдения, посочи Маринов.

Провежданото в момента разследване ще установи за какъв период е извършвано престъплението.

"Ефективно противодействаме на този вид престъпна дейност, тя не е свързана само с разпространението на тв програми и продукти, противодействаме на фалшивите марки, видеофилми, звукозаписи - може би ние в България не сме свикнали, че това е едно сериозно престъпление, което нарушава авторските права", обобщи министърът.

Междувременно снощи в Гоце Делчев се проведе протест. Десетки местни жители се събраха пред офиса на фирмата, за да протестират, че половината град е без кабелна телевизия и интернет, съобщи БНТ.

"Корпоративни интереси стоят зад обиските на офиси на кабелни оператори в Югозападна България", заяви адвокат Емил Василев.
Той коментира казуса с обиските в качеството си на правен консултант на двете най-големи браншови организации в България - Клуб 2000 - Национално сдружение на малките и средни кабелни оператори (НСМСКО) и браншовата асоциация на Българските телекомуникационни оператори.
Всички други кабелни оператори в страната, които извършват определени закононарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове, закани се обаче началникът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП комисар Явор Коле.
"Операцията, която започна вчера, продължава и в момента. След като е било преустановено излъчването на програми без уредени авторски права, се контролира дали ще има възстановяване и престъплението вече ще има друг характер", заяви той.