Софийската районна прокуратура предаде на съд обвиняем за хулиганство по време на протест в столицата, съобщиха от прокуратурата.

Според държавното обвинение 27-годишният Р.И. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - хвърлял твърди предмети, по посока на униформени служители на МВР, изпълняващи служебните си задължения, свързани с охрана на обществения ред и деянието се отличава с изключителна дързост.

Случаят е от 2 септември 2020 г., при протест на пл. "Независимост". Около 21.00 часа обвиняемият, заедно с още трима други, били на предна линия на протеста. Той поощрявал протестиращите да хвърлят пиратки, бутилки и други предмети по униформените служители на МВР и същевременно отправял нецензурни изрази. Обвиняемият също хвърлял по полицаите твърди предмети и пиратки. След това Р. И. отивал до близко разположени палатки на протестиращите, от където вземал други предмети и връщайки се при тълпата, отново ги хвърлял по униформените полицаи.

Служителите на МВР, които наблюдавали действията на Р.И., видели, че той и компанията му си тръгват от протеста, насочват се към близка улица и се качват в лека кола. Те подали сигнал за посоката на потегляне на автомобила към свои колеги, които по-късно спрели автомобила за проверка. В колата били намерени пиратки, а униформените задържали четиримата участници в протеста за 24 часа.

Спрямо обвиняемият е взета мярка "подписка". Предстои делото да продължи в съда.