Апелативният специализиран съд наложи по-лека мярка - парична гаранция от 100 000 лева, на бившия председател на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, съобщи БТА.

Съдът отчете обстоятелството, че Харалампиев е задържан малко повече от 7 месеца в ареста при максимален срок от 8 месеца.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Адвокатът му Николай Кокинов го определи като справедливо.

"В крайна сметка след 18 дни изтича крайният срок за задържане", уточни той, цитиран от bTV.

На въпрос ще бъде ли внесена въпреки това сумата, защитникът отговори, че близките на клиента му ще съберат пари от роднини и приятели.

Петър Харалампиев беше обвинен в края на октомври 2018 година, че е ръководил престъпна група. Според прокуратурата той е поискал и взел различни подкупи, един от които 5000 лева по конкретна преписка за даване на документ за български произход.

Заради обвинението той беше уволнен.

Първоначално по случая бяха задържани около 20 души, но в крайна сметка обвиняеми останаха само Харалампиев и главният секретар на Красимир Томов.

В скандала беше замесено и името на партия ВМРО, чийто лидер е вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Причина за това стана, че Харалампиев беше назначен от квотата на патриотичната формация. Тогава дори бившият депутат от НФСБ Велизар Енчев заяви, че "услугата по продаване на българско гражданство на македонци е основен източник за пари на ВМРО".

"Аз имам много грешки, правил съм конюнктурни коалиции, но никога не съм правил грешки спрямо Македония. Откакто аз съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София", отвърна Каракачанов, който нарече твърденията на Енчев "клевети и доноси".