Срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев има само обосновано предположение и никакви доказателства. Това обяви по bTV Николай Кокинов, защитник на Харалампиев и бивш градски прокурор на София.

Харалампиев е заподозрян като лидер на престъпна група, търгувала документи за българско гражданство. Заедно с него са задържани и главният секретар Красимир Томов и един от посредниците - сърбинът Марко Стойов. От обвинението твърдят, че парите от подкупи за българско гражданство били обръщани във виртуална валута.

"Не става ясно как, къде, кога са предоставени пари. Има приказки на едни зам.-председател (Димитър Владимиров), нали знаете, че мечтата на всеки заместник е да седне на стола на председателя, и на едно лице - Стойчев, съпруг на чужда естрадна певица от Украйна. Заместникът му сега изпълнява длъжността, година и половина подписвал в несвяст документи, но не е подавал никакви сигнали. Защо е чакал да бъде арестуван Харалампиев, за да говори", коментира Кокинов.

Той припомни, че по една показна акция - "Октопод", след 8 години има оправдателна присъда на първа инстанция.