Окръжната прокуратура в Сливен се самосезира по репортажи в медиите и постанови проверка по повод смъртта на 15-годишното момиче в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката трябва да установи налице ли са данни за извършено престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс - "Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".

Проверката ще бъде осъществена от служители на РПУ-Сливен, на които са дадени подробни указания.

Срокът за извършването й е 10 дни. Наблюдаващият прокурор при Окръжна прокуратура - Сливен трябва да бъде уведомен при приключване на разпоредените действия, с оглед предприемане на последващи мерки.

15-годишната Зейнеб почина на 20 юни в лечебното заведение, след като няколко дни е лекувана в детското отделение. Момичето постъпило в сряда с болки в корема, гадене и повръщане. Баща й Шурки Дормуш твърди, че за дъщеря му не са били положени никакви грижи за нея.

"Сряда, четвъртък и петък болките са се влошили. Били са много силни. В събота вечерта докторът от Спешното ми каза да си разменим местата. Отговорих му - аз съм баща, искам да закарам детето в Стара Загора, да видим какво е. Хиляди доктори я прегледаха. Казаха, че в корема има въздух. Какво е това. Изобщо не ми казаха за операция. Осем системи за 5 дни. Системи, системи, упояващи лекарства, системи. Те я умориха.", през сълзи сподели родителят.

Зам.-директорът на болницата Хрисан Хрисантов обясни, че епикриза няма, а в смъртния акт на Зейнеб пише дифузен перитонит. Останалите хистологични изследвания ще излязат до около 20 дни.

В МБАЛ-Сливен тече вътрешна проверка.