Медицински одитори влизат в болницата в Сливен, където 15-годишно момиче почина 5 дни, след като било прието с болки в корема. Родителите се съмняват в лекарска небрежност и че дъщеря им е можела да бъде спасена, ако е била оперирана навреме, съобщиха БНТ и bTV.

На 15 юни 15-годишната Зейнеб се почувствала зле, а ден по-късно родителите й потърсили помощ от личния лекар, който я насочил за консултация с хирург. Специалистът установил, че няма остро хирургично заболяване, но момичето се влошило и било прието за лечение в детското отделение на МБАЛ-Сливен.

"Искам справедливост, казаха пуснете система, удряйте бусколизин - това беше лечението", сподели Стефка - майка на момичето. Според бащата от сряда до неделя не са положени никакви грижи за детето и не е била поставена диагноза.

"Осем системи са й ударили, както и упояващи лекарства - те я умориха", твърди бащата.

След още няколко консултации с хирург на 19 юни тийнейджърката се почувствала още по-зле и лекарите решили да оперират, но преди това да се направи преглед със скенер. Именно на масата на скенера Зейнеб издъхнала.

Родителите й са категорични, че ще търсят справедливост за случилото се и обвиняват лекарите в небрежност. Близките твърдят, че медиците са им казали друго, а в смъртния акт пише дифузен перитонит.

Зам.-директорът на болницата Хрисан Хрисантов обясни, че епикриза няма, а това е етапна епикриза. Той потвърди, че в смъртния акт пише дифузен перитонит. Останалите хистологични изследвания ще излязат до около 20 дни.

"Консултирана е 4 пъти с хирург, като първите трима отхвърлят хирургичен корем, четвъртият на 19-и намира остър хирургичен корем и решава детето да бъде приведено в хирургично отделение за операция в спешен порядък", обясни зам.-директорът.

Той допълни, че е проведена консултация с гинеколог, но няма гинекологичен проблем. Според него не може да става дума за лекарска грешка, а за забавено лечение.

"В детско отделение са проведени необходимите консултации. Това е едно голямо момиче с наднормено тегло, на 15 години то тежи 115 кг. Лекувана е с антибиотици, с обезболяващи. Симптоматично лечение има, има данни за възпалителна активност", обясни д-р Люба Бъчварова, началник на отделението.

В болницата тече вътрешна проверка.