Върховната административна прокуратура /ВАП/ се самосезира и разпореди на Окръжна прокуратура-Благоевград да се извърши проверка на МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката трябва да бъде направена от РЗОК, Инспекция по труда, АДФИ, представители на одит от МЗ и други компетентни органи. Проверката е във връзка с множество публикации в медиите, петиции, подписки и изявления в социалните мрежи на граждани на общината, че лечебното заведение може да преустанови обслужването на населението.

Причината са подадените заявления за напускане на 14 лекари от болницата и последващо изразено от тях желание да останат на работа в условията на извънредно положение, по което не се е взело отношение. При проверката ще бъдат изискани становище и действия от страна на Общинския съвет в Гоце Делчев и кмета на общината, както и от лекари и ръководство на болницата.

МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД е единствена в района на Гоце Делчев и е сред лечебните заведения включени в националния списък, с оглед мерки и действия за борба с епидемията от COVID-19, припомнят от прокуратурата. Припомняме, че през месец март 14 медици в болницата в Гоце Делчев хвърлиха оставки.

Те дадоха дадоха предизвестие, че напускат лечебното заведение. Причината е, че медиците не са съгласни с управлението на болницата. По думите им, директорът д-р Владислав Улевинов, взима неразумни решения.