Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прекрати процедурата за подбор на европейски делегирани прокуратури, съобщи правният сайт "Лекс".

Причината е, че няма друг кандидат от досегашната процедура, който да е получил шест или повече гласа подкрепа, както е разписано в правилата досега, и съответно от колегията не могат да изпратят веднага нови кандидатури към Европейската прокуратура.

След като решението влезе в сила, кадровиците ще обмислят дали да стартират нова процедура.

Както е известно, Европейската прокуратура одобри четирима от излъчените от България десет кандидати за европейски прокурори. Сега в България е пристигнало писмо от ЕП, в което се настоява да бъде запълнена българската квота.

Днес Огнян Дамянов го докладва и обясни, че първото нещо, което трябва да направи Прокурорската колегия е да прекрати започналата миналата година процедура за подбор на европейски делегирани прокурори. Той обясни, че няма как сега ПК на ВСС да запълни бройката до 10, защото нито един от останалите кандидати не е бил подкрепен с необходимите 6 гласа „за“.

"Положението в Румъния е същото като в България", заяви Стефан Петров от Прокурорската колегия. Той съобщи, че в Румъния от предложените 15 делегирани прокурори са избрани 6, а за останалите 9 в момента до 27 юни се провежда конкурс по подаване отново на документи, а после предстои избор.