Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Златка Мусева - главен счетоводител в Община Созопол, за извършено от нея длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления, съобщиха от държавното обвинение.

Мусева е привлечена като обвиняема за това че в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице и след като се е сговорила предварително с другите извършители - Панайот Рейзи -кмет на община Созопол, и Венцислав П., е присвоила чужди пари в обща размер над 2 000 000 лв. - собственост на Община Созопол.

Главната счетоводителка на община Созопол е наредила сумата да бъде преведена от община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. За улесняване на присвояването тя извършила и документни престъпления. Като основание за банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни строително ремонтни дейности в села, находящи се на територията на общината – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Златка Мусева е с мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде призната за виновна, може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав П. Повдигнато му е обвинение за извършено от него присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления.

Той също е с мярка за неотклонение "подписка".