Делото срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, собственикът на "Икономедиа" Иво Прокопиев, изпълнителния директор на "Булброкерс" Радослав Рачев и двама негови служители пак не можа да започне в Специализирания съд.

Адвокат Ина Лулчева защитава Трайков

Снимка: БНТ

Магистратите отложиха насроченото за днес заседание заради отсъствието на адвоката на Дянков, който съобщил, че е болен, съобщи БНТ.

Той, Трайков, Прокопиев и останалите трима са подсъдими за продажбата през 2011 година на 33% държавен дял от електроразпределителното дружество EVN, което според прокуратурата е станало на занижени цени и е довело до загуби за държавата в размер на 28 млн. лева.

Снимка: БНТ

По-конкретно Дянков и Прокопиев ще отговарят по обвинения за длъжностно престъпление, с което са нанесли тази щета на държавата, а Трайков - че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество.

Рачев и другите двама от "Булброкерс" - Петър Василев и Любомир Евстатиев, са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери.

Разследването по случая започна през 2013 година след сигнал на тогавашния председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Оттогава делото беше връщано на държавното обвинение няколко пъти заради неясноти в обвинителния акт.

След като Трайков и Дянков бяха обвинени, Антикорупционната комисия започна проверка на имуществото им. В края на миналата година шефът на комисията Пламен Георгиев каза, че съдът е наложил запори и възбрани на имущество на Трайков за 2,4 млн. лева. Проверката на Дянков пък се забавила, защото комисията не можела да го открие на адресите му. Едва след оповестяването на случая, той сам се свързал с комисията.