Освободеният заместник-изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Калоян Костадинов, който беше арестуван при спецакция на прокуратурата, е върнат на работа.

Калоян Костадинов е върнат на длъжност - началник на отдел "Прилагане на стратегии за водено от общностите местно развитие", в дирекция "Договориране по ПМРСР".

Миналата седмица Костадинов бе арестуван за 24 часа с още четирима висши служители след акция на спецпрокуратурата, а след това бяха пуснати под гаранция. Въпреки това прокуратурата повдигна обвинения срещу него за длъжностно престъпление.

От фонда коментираха писмено за bTV, че мярката за неотклонение на Костадинов, постановена от Специализираната прокуратура, не е изискано отстраняване от длъжност, нито е определена забрана за заемане на какъвто и да е пост.

"Мястото му на началник-отдел се пази, тъй като е бил на изборна длъжност - зам.-директор. В мярката му се казва, че не се изисква отстраняване от каквато и да е длъжност, т.е няма как да има конфликт", каза шефът на фонда Васил Грудев, цитиран от "Марица" Васил Грудев. Той уточни, че познава Костадинов като изключително добър професионалист, съвестен и честен експерт и допълни, че разполага с данни и не знае какво е конкретното обвинение.

От 2014 г. до момента Костадинов работи в ДФ "Земеделие" - РА. Бил е главен експерт в дирекция "Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони". От 2017 г. до 3 юни 2019 г. е директор на дирекция "Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони". След това става зам.-шеф на мястото на Атидже Алиева - Вели, която влезе в Европарламента.