Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати на главния прокурор Сотир Цацаров писмо с напомняне, че очаква информация за обвинителните актове, изготвени от кандидата за главен прокурор Иван Гешев, съобщиха от пресцентъра на съда.

Панов изпрати на 2 октомври писмо до Цацаров, в което постави въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор обвинителни актове, а не само на обема на неговата дейност.

По думите на съдия №1 такива данни липсват и той иска да му бъдат предоставени, за да направи своя информиран вот в процедурата за избор и да има обективна преценка за професионалните и делови качества на кандидата Иван Гешев, както и нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му.

Процедурата за избор на главен прокурор трябва да се проведе на 24 октомври, когато Иван Гешев ще бъде изслушан от Пленума на ВСС.

Междувременно обаче от пресцентъра на прокуратурата днес съобщи, че Сотир Цацаров, Иван Гешев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, председателят на ДАР Атанас Атанасов и изпълняващият длъжността директор на Служба "Военна информация" Велко Атанасов са на посещение в САЩ от 14 до 17 октомври. В работната програма за посещението им са включени срещи във ФБР, Съвета за национална сигурност към Белия дом, както и в други правоохранителни органи във Вашингтон, Окръг Колумбия.