Десет от членовете на съдийската колегия намериха за недопустимо обръщението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по повод казуса "Джок Полфрийман". Под позицията срещу призива на Панов не са се подписали само Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова, предаде БТА.

Случаят е висящ пред ВКС, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на австралиеца. В обръщението си председателят на ВКС призовава съставът от трима върховни съдии, който трябва да се произнесе, да го направи максимално бързо, а вътрешният министър Младен Маринов - незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, с което беше постановено освобождаването на Полфрийман от затвора (междувременно късно вчера той беше пуснат от центъра в Бусманци, където беше държан след излизането му от затвора - б.р.).

Подписалите позицията десет души обаче смятат, че ангажирането на съдебна институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо, още повече ако това се прави от председател на ВКС. И още - призивите по висящо дело нарушават независимостта на съдиите. Освен това, според авторите на позицията - призивът на Панов за бързо произнасяне по казуса бил недопустим опит за влияние.

Авторите на позицията обвиняват Панов в "прекрачване на границата" на законността и етичните норми. И намекват, че коментарите за "беззаконие и произвол" са тотална загуба на "професионалното достойнство на тогата".

Десетимата членове на съдийската колегия дори призовават да не се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" от председателя на ВКС. И още - според авторите на позицията, Панов не само е напуснал пределите на закона и етичните норми, а демонстрира подходи за всяване на страх и подчинение.

Позицията на десетима членове на съдийската колегия завършва с призив към Панов да поеме отговорност "от грубото потъпкване на българските закони, професионалния си дълг и чест".

Още вчера представляващият ВСС Боян Магдалинчев определи като недопустимо поведението на Лозан Панов.

"Не е нормално да се коментира висящо производство. В момента, в който съставът се е оттеглил и е обявил, че ще се произнесе до два месеца, никой няма право да коментира, още по-малко председателят на ВКС, от чиито съд състав трябва да се произнесе", каза той и подчерта, че Панов не може да се държи като човек, който е откъснат от ВКС, защото е част от него.

По думите на съдебния кадровик обръщението на шефа на ВКС може да се приеме като опит да се повлияе върху вътрешното убеждение на съдиите.

"Ако е искал нещо да каже, то той е могъл да стори това от 19 септември до 1 октомври", каза още Магдалинчев, имайки предвид периода след произнасянето на САС и първия коментар на Лозан Панов по казуса, когато каза, че съдийската колегия на ВСС е абдикирала от задълженията си.