Главният прокурор Иван Гешев се срещна с близки на пострадалата Неделка Джикова, съобщиха от прокуратурата. На 12 юни в Самоков тя бе прегазена 2 път от надрусания с кокаин и марихуана Виктор Делигълъбов. Жената е настанена в болница и е в тежко състояние.

На срещата присъстваха и заместникът на главния прокурор Пламена Цветанова и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Иван Гешев изрази съжаление за случилото се пред близките на пострадалата. Той ги информира, че прокуратурата протестира пред Окръжен съд - София мярката "домашен арест", наложена от РС-Самоков. На виновника за ПТП-то е наложена забрана за напускане пределите на страната.

"Досъдебното производство е взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура. Наблюдаващият прокурор ще анализира събраните до момента доказателства и ще прецени дали да преквалифицира обвинението", коментира пред журналисти говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Иван Гешев увери близките на пострадалата, че ще се положат максимални усилия за бързото приключване на досъдебното производство и за доказване на обвинението в съда.

Главният прокурор запозна близките на пострадалата с предложението, отправено към представителите на изпълнителната и законодателната власт за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за престъпления по транспорта.

Снимка: Официален сайт на Прокуратурата

Те предвиждат наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда; при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества; при липса на необходимата правоспособност или при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.