Софийски градски съд (СГС) постанови 8-годишна осъдителна присъда за мъж, който преди 3 години уби служител на Центъра на градска мобилност при тежка катастрофа.

Иван Ч. беше признат за виновен в това, че на 18.04.2016 г., около 00,50 часа, при управляване с концентрация на алкохол в кръвта 2,6 промила и шофирайки със скорост 105 км/ч при ограничение на скоростта от 50 км/ч, по непредпазливост е причинил смъртта на служителя, който в това време извършвал ремонт на светофарната уредба на бул. "Сливница" и бул. "К. Величков". 57-годшният Мирослав Б. бил качен на платформа на специален автомобил, когато пияният водач забил с "Ауди" се забил в него. При жестокия удар мъжът бил отхвърлен на разстояние 19 метра, в резултат на което получил съчетана тъпа травма на главата, гръдна коремна травма и травма на крайниците. По-късно същата нощ той починал в "Пирогов", въпреки положените усилия от лекарите.

При инцидента пострадаха още трима души. Тогава беше съобщено, че сблъсъкът бил толкова силен, че колегите на Мирослав изхвърчали от автомобила.

Освен ефективна присъда, съдът лиши Иван Ч. от право до управлява моторно превозно средство също за 8 години и постанови да изтърпи изцяло и отделно по-рано наложено му наказание от 8 месеца "лишаване от свобода" за разпространение на наркотици, съобщиха от прокуратурата.

Настоящата присъда се явява втора за мъжа за причинена от него смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие, след като през 2002 г. е осъждан за друго такова престъпление.