Окръжният съд в Смолян призна за виновен и осъди на 3 години затвор 58-годишния Любен Уйчев, който през юли 2018 г. блъсна и уби на тротоар 13-годишно момче в Златоград.

Трагедията стана на 31 юли 2018 г. на бул. "България" в родопското градче. 13-годишният Митко Крушков пресича на пешеходна пътека заедно с майка си, баща си и леля си. Момчето вече е стъпило на тротоара, когато пред погледа на родителите му, микробусът, управляван от Уйчев, се качва на тротоара и го помита с бясна скорост.

Телцето на детето изхвърча на 4 метра и пада в тревата. Преди удара, Уйчев събаря един от знаците, а след това се врязва и в предпазната ограда на тротоара.

Експертиза по делото сочи, че в момента на катастрофата колата, управлявана от 58-годишния мъж, се е движила в Златоград с 93 километра в час, при допустима скорост 40 км/час в зоната на инцидента. Автомобилът пък е спрял на около 100 метра от мястото на сблъсъка. Самият водач е рецидивист на пътя. От 2000 г. до инцидента Уйчев има 20 акта и 12 фиша за нарушения, повечето от които са за превишена скорост.

13-годишният Митко умира в резултат на получените черепно-мозъчна и шийна травми.

Подсъдимият е лишен и от правото да управлява пътно-превозно средство за срок от 5 години.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.